drie boeken #152: Meryame Kitir

“Ik ben pas echt bewust beginnen te lezen toen ik in de politiek ging.”


In deze aflevering is mijn gast federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir (1980). Ze begon als arbeidster bij Ford Genk, om via de vakbond langzaam de politiek in te rollen: eerst als gemeenteraadslid in Genk, dan als parlementslid, nu als minister.

We hadden afgesproken in haar appartement in Genk, dat uitkijkt op de oude mijntorens van C-Mine. Haar vader kwam ooit vanuit Marokko in Belgie wonen om in de mijnen te werken.

Ze had taart gekocht, we gingen aan tafel zitten. Er staan boeken, maar niet zoveel, ze heeft een deel van haar boeken net weggedaan.

Ze vertelt over boeken lezen op vakantie, en in de zetel in je joggingpak horen dat je minister wordt. Over haar moeder die stierf toen ze twee was en haar vader toen ze 18 was.

Je hoort het verhaal van iemand met een voorbeeldfunctie: iemand van Marokkaanse ouders die een politieke carrière heeft in België, maar ook iemand die vroeger werkte als arbeidster bij Ford Genk en nu minister is. Ze vertelt over het aanvaardingsproces daarvan.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Meryame Kitir.

“Ik ben redelijk nieuwsgierig en soms blader ik naar de laatste bladzijden van het boek om te weten wat er nog gaat gebeuren. (lacht)”

de drie boeken van Meryame Kitir


“Op het einde van dit boek werd ik instant vrolijker. Ik vind dat negativiteit vaak teveel aandacht krijgt in onze samenleving. En De meeste mensen deugen vertrekt vanuit het positieve van de mensen. Daarom ben ik ook de politiek ingestapt, omdat ik daarin geloof.”

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen. Bestel hier (affiliate)


“Esdra is één van de sledehonden van Stefan Goris, die wereldkampioen sledehondenrennen geworden is.”

2. Stefan Goris & Stijn Moekaars: Esdra. Het verhaal van een bijzondere sledehond. Bestel hier (affiliate)


“Ik ben zelf ook de dochter van een migrant. Mijn vader is vanuit Marokko naar België gekomen om te werken in de mijnen. Ik ben tijdens corona op zoek gegaan naar mijn verleden. En dat is wat Nadia Nsayi doet: je verleden benoemen zodat je aan de toekomst kan werken.”

3. Nadia Nsayi: Dochter van de dekolonisatie. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Griet Op de Beeck: Jij mag alles zijn

-Reginald Moreels: Dom: Pleidooi tegen onwetendheid

-Tiny (reeks)

-Tom Lanoye: Zuivering 


Links:

de website van Meryame Kitir


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s