drie boeken #150: Tom Van Laere

“Ik schrijf veel nummers over het ik-personage van het boek dat ik aan het lezen ben.”


In deze aflevering is mijn gast Admiral Freebee, echte naam Tom Van Laere, geboren in 1975. Hij brak door met zijn tweede plaats in Humo’s Rock Rally in het jaar 2000. Hij heeft al acht albums gemaakt. Het eerste heette gewoon Admiral Freebee, in 2021 verscheen The Gardener, zijn recentste album op het moment van ons gesprek. Bekende nummers zijn ondermeer Rags ’n’ Run, Ever Present, Oh Darkness, Recipe For Disaster, Living For the Weekend, Always On the Run, Coming Of the Night en Not In It 4 Love.

Ik zocht Tom Van Laere thuis op, in zijn appartement in Borgerhout, waar ik meteen een reeks gitaren tegen de muur zag staan. We gingen zitten aan tafel, ernaast een groot werk van kunstenaar en goede vriend Rinus Van de Velde. Op tafel ook iets van Rinus Van de Velde: tussen ons in stond een asbak gemaakt van keramiek in de vorm van een tennisveldje.

Hij is gek op boeken, kan er letterlijk niet over zwijgen, is ook bevriend met verschillende schrijvers. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij te werk gaat om zijn liedjesteksten te schrijven, hoe romans hem inspireren om te schrijven. Het gaat over vrolijke wanhoop. En over zijn gloednieuwe boekenkast, die staat op de plek waar voorheen zijn wc-papier stond.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Admiral Freebee.

“Admiral Freebee was de naam van een boot in On the road waar ze niet opdurfden. Zij durfden alles, en ik durfde niks, dus dat paste wel goed.”

de boekenkast van Tom Van Laere


Je kunt alleen zijn met een genie als Dostojevski, waarom zou je dat dan niet doen? Dostojevski is één van de beste schrijvers ooit.”

1. Fjodor Dostojevski: Aantekeningen uit het ondergrondse. Bestel hier (affiliate)


2. Fernando Pessoa: Ik is een ander


“Mijn album The Gardener is heel erg beïnvloed door dit boek van Kosinski: het hoofdpersonage is een tuinman die zich Chance the gardener noemt.”

3. Jerzy Kosinski: Aanwezig. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Jack Kerouac: On the road 

-John Fante

-Charles Bukowski

-J.D. Salinger: The Catcher in the Rye

-Fjodor Dostojevski: De dubbelganger

-Anna Grigorjevna Dostojevskaja: Herinneringen 

-Ivan Toergenjev: Vaders en zonen

-Anton Tsjechov: De dame met het hondje

-John Kennedy Toole: A Confederacy of Dunces

-Herman Brusselmans 

-Arthur Rimbaud

-Arthur Schopenhauer 

-Jerzy Kosinski: Stappen

-Jerzy Kosinski: The Painted Bird

-William Burroughs 

-Andre Agassi: Open

-Connie Palmen

-Niña Weijers

-Vivian Gornick 


Links:

-Tom Van Laere op instagram

Rinus Van de Velde in Bozar

“Als ik één tip zou hebben voor songwriters, dan zou ik zeggen: je moet romans lezen. Want dan zit je helemaal in de sfeer, en dat is het beste wat je kan hebben als je een nummer schrijft.


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Een gedachte over “drie boeken #150: Tom Van Laere

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s