drie boeken #149: Hind Fraihi

“Er zijn boekenpersonages die ik meeneem in mijn leven, op mijn schouders, ergens in mijn hoofd, die zo beklijvend zijn geweest dat ik ze meedraag als een soort schaduwmens.”


Hind Fraihi (1976) is één van de belangrijkste journalistieke stemmen in ons land. Ze deed ondermeer onderzoek naar islamfundamentalisme in Molenbeek en naar gesloten extreem-rechtse fora op internet. Ze bestudeert de mechanismes van radicalisering en de werking van extremistische groeperingen en bewegingen.

Ik ging langs bij haar thuis in Bornem; we gingen vlakbij het open raam zitten. Ze vertelt dat haar moeder haar poëzie leerde kennen en nog steeds regelmatig gedichten doorstuurt. Het gaat over hoe ze haar job ziet, hoe ze te werk gaat, wat ze bijvoorbeeld precies vraagt aan jongeren in Molenbeek. Het gaat over bagger en bedreigingen. Over erotiek, verlangen en aarde. En ze vertelt over de boekenruil die ze onlangs met haar zoon gedaan heeft en waardoor ze hem nu een speer moet kopen.

Ze wilde tijdens het gesprek trouwens absoluut rechtstaan; ze vertelt zometeen waarom. Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hind Fraihi.

“Heel vaak als ik laat thuiskom, dan zet ik mij op het bankje aan de voordeur, dan neem ik een dichtbundel en lees ik een gedicht of twee, als een soort ritueel, een cesuur in mijn dagindeling.”

de boekenkast van Hind Fraihi


“Ik ben een grote poëzieliefhebber en ik heb ook iets met erotische verhalen. Erotiek wordt zwaar onderschat, het is een primaire vorm van macht, van beïnvloeding tussen mensen.”

1. Charlotte Van den Broeck: Aarduitwrijvingen. Bestel hier (affiliate)


“Een van ons van Åsne Seierstad is eigenlijk een non-fictie-horrorverhaal.”

2. Åsne Seierstad: Een van ons. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb mij kapot gelachen met Het dwaallicht. Het is een klucht, een verhaal over een gids die een dwaallicht wordt.”

3. Willem Elsschot: Het dwaallicht. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Hind Fraihi: Undercover in Klein-Marokko

-Hind Fraihi, Bas Bogaerts: Achter het schild van extreemrechts

-Hind Fraihi: Antipode

-Stefan Hertmans: De bekeerlinge

-Ahmed Chawqi

-Nizar Kabani

-Sylvia Plath

-Anne Provoost: Krop

-Marie Lucas Rijneveld: Komijnsplitsers

-Tjitske Jansen: Liefde

-Amanda Gorman

-Alicja Gescinska: Trojaanse gedachten

-Åsne Seierstad: De boekhandelaar van Kaboel

-Chris De Stoop

-Anthony Horowitz


Links:

Hind Fraihi op twitter

de artikels van Hind Fraihi bij Apache

“Het negeren van officiële stemmen is een kunst: stemmen die gevormd zijn om je een bepaalde realiteit aan te bieden, een realiteit die gekleurd is, en die in een persmapje zit of in een persconferentie, of die verpakt is met een commercieel strikje.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s