drie boeken #147: Sophie Dutordoir

“En dan is de vakantie daar. Die is er niet veel, maar ze is een godsgeschenk, mijn grootste cadeau. Dan ben ik zo blij als een kind omdat ik kan lezen.”Sophie Dutordoir (1962) is CEO van de NMBS, de nationale spoorwegen. Ze studeerde Romaanse aan de Universiteit van Gent, werkte op verschillende kabinetten, waaronder dat van toenmalig eerste minister Wilfried Martens. Ze werkte voor Elektrabel en werd daar CEO, stapte toen op om een eigen delicatessenzaak te beginnen in Overijse en werd in 2016 gevraagd als CEO van de NMBS.

Ik ging bij Sophie Dutordoir thuis langs, ze woont in Overijse. Haar zoon was thuis om te studeren, we gingen zitten aan tafel om over boeken te praten. Over managementboeken was ze kort: geen interesse. De drie boeken die ze kiest zijn niet rechtstreeks verbonden met haar werk, maar ze zijn wel stuk voor stuk verbonden met haar persoonlijkheid, met de keuzes die ze maakt. Het gaat over haar thesis op de universiteit, over welke les van haar delicatessenzaak ze meenam naar de NMBS, over de ontmoeting met één van haar helden. Over lezen op reis en het bijzondere ritueel dat ze daarvoor samen met haar man ontwikkeld heeft.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Sophie Dutordoir.

“Managementboeken? Ik heb er nooit één gelezen en ik ga er nooit één lezen. Ik ben meer voor ervaring op het terrein en van daaruit bijsturen.”

de boekenkast van Sophie Dutordoir


“Ik heb het enorme voorrecht gehad om met Simone Veil te spreken, 40 jaar geleden. Zò zacht voor jonge mensen, ons geloof geven in onszelf en in wat we aan het doen waren. Zò geïnteresseerd in mensen, én in jonge vrouwen, om hen de moed te geven altijd hun mannetje te staan.”

1. Simone Veil: Une vie. Bestel hier (affiliate)


“The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society gaat over de waarden van vriendschap, elkaar blijven verdedigen door alles heen, én vrijheidsdrang: de absolute vrijheid, samen met de absolute loyauteit.”

2. Annie Barrows & Mary Ann Shaffer: Le cercle littéraire des amateurs d’épluchures de patates. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb over De Legende van Uilenspiegel mijn thesis gemaakt. Ik heb hem gisteravond vlug herlezen, en ik heb echt genoten van wat ik toen geschreven heb. (lacht)”

3. Charles De Coster: La Légende d’Ulenspiegel. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Jan Terlouw: Koning van Katoren

-Georges Pompidou: Anthologie de la poésie française

-Gustave Flaubert: Madame Bovary

-Fjodor Dostojevski

-Aleksandr Solzjenitsyn

-Charles Baudelaire

-Alain Robbe-Grillet

-Marguerite Yourcenar

-Honoré de Balzac: La Femme de trente ans

-Margot Vanderstraeten

-Julie Cafmeyer

-Béatrice Delvaux

-Willem Elsschot: Kaas

-Walter Scott: Ivanhoe

-Friedrich von Schiller: Wilhelm Tell


Links:

-Sophie Dutordoir bij de NMBS

boekhandel Filigranes in Brussel

“Als ik iets moét doen, dan doe ik het niet graag. Dat is mijn natuur, mijn temperament.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s