gelezen: Nadia de Vries: De bakvis

De bakvis is het fictiedebuut van de Nederlandse schrijfster Nadia de Vries, die eerder al een persoonlijk levensverhaal en enkele dichtbundels publiceerde.

Het verhaal gaat over een vrouw wiens vader twintig jaar geleden stierf in een vliegtuigongeval. Ze woont in een appartement dat ze kon kopen met de erfenis. Het enige wat van haar vader overblijft, zegt ze in het boek, zijn haar ogen. Ze draagt voortdurend een fotocamera bij zich, waarmee ze foto’s van minderjarigen neemt. Op een dag beslist ze om naaktfoto’s van zichzelf als puber online te verkopen.

De bakvis gaat over jeugd en ouderdom, over schoenen die bij je leeftijd passen en foto’s als verhulling. Het boek zit vol dieren en insekten: een teek, een mot, wezels. Je voelt als lezer veel ongemak, en een voortdurende worsteling om te functioneren in de samenleving.

“Een vrouw die forenzende slakken platrijdt zonder er ’s nachts wakker van te liggen, ze kent immers geen twijfel aan de goedheid van de eigen ziel, de positie in de voedselketen is verzekerd, we gaan er allemaal aan – behalve zij, feilloze koningin van de buurtbarbecue, ongeslagen deelnemer aan het ochtendverkeer, natuurlijke wimperkruller en drager van horloges. Haar polsslag hapert niet wanneer er condenssporen aan de hemel staan, in de ochtend wordt zij wakker en voelt zij geen angst, geen angst.” (p. 88, 89)

De bakvis is een boek over kijken: naar anderen via een camera, maar vooral naar jezelf. Een stoutmoedige, ontregelende roman die een diepe tristesse uitstraalt. Geschreven door een eigen stem, origineel en gedurfd.

Koop De bakvis liefst in je plaatselijke boekhandel. Niet mogelijk? Bestel het boek dan hier.

de website van Nadia de Vries

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s