drie boeken #144: Jonathan Berte

“Als je mij op een onbewaakt moment na vijf pinten in een Antwerps café zou tegenkomen, zou je mij uitspraken kunnen horen doen als: Ik heb geen bedrijf, ik heb een project van toegepaste filosofie met een deadline.”Jonathan Berte (1978) studeerde toegepaste fysica aan de Universiteit Gent, en specialiseerde in neuroscience in Zurich. Hij is oprichter en CEO van Robovision, een bedrijf dat toepassingen voor artificiële intelligentie ontwikkelt, en in de spits zit van de technologische ontwikkelingen van vandaag.

Ik trok naar het Technologiepark in Zwijnaarde bij Gent, waar een massa onderzoekscentra van bedrijven gevestigd is, en tussen het BASF Innovation Center, Ablynx, Innogenetics en centra voor medische biotechnologie staat ook het gebouw waarin Robovision gevestigd is.

Jonathan Berte deed zelf de deur voor me open. Ik zag meteen een inkomhal die vol stond met kartonnen dozen, met hier en daar een robotarm erop.

Ons gesprek ging over het boek van zijn vader dat hem deed beslissen om ingenieur te worden. Over het boek dat hem helpt de lange termijn te zien als bedrijfsleider. Over wat hij het moeilijkste vind als CEO en wat hij zichzelf in zijn functie heeft moeten leren.

Het gaat over filosofie, over ons brein en ons zelfbewustzijn, over Bach en robots. En Jonathan Berte vertelt tegen welke projecten Robovision al neen heeft moeten zeggen.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jonathan Berte.“Het boek Gödel, Escher, Bach heeft mijn ogen doen opengaan voor de kracht van de wiskunde. Ik was zo geraakt door het boek dat ik dacht: ik wil daar iets mee doen. Ik wil later experimenteren met slimme systemen en nadenken over hoe die bewust kunnen worden.”

1. Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach. Bestel hier (affiliate)


“Het boek Life 3.0 gaat over hoe is het om mens te zijn in tijden van artificiële intelligentie. En als CEO van een AI-bedrijf is dit een boek dat mij heeft doen nadenken: je kan niet zomaar elk project aanvaarden. Er zijn implicaties van bepaalde toepassingen. We hebben al vaak neen moeten zeggen.”

2. Max Tegmark: Life 3.0. Bestel hier (affiliate)


“Dit boek is mijn coach geweest als manager, hoe jezelf te verbeteren.”

3. Simon Sinek: The Infinite Game. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Douglas Hofstadter: I am a strange loop

-John Gribbin: In Search of Schrodinger’s Cat

-J.K. Rowling: Harry Potter (reeks)

-Richard Dawkins: De zelfzuchtige genen

-Roger Penrose 

-Simon Sinek: Start With Why


Links:

Robovision

Aphex Twin

project met Jef Neve


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s