drie boeken #143: Jinnih Beels

“Ik ben verliefd op alles met boeken.”Jinnih Beels is schepen van jeugd en onderwijs van Antwerpen. Ze werd in 1976 in Calcutta geboren als dochter van een Indische moeder en een Belgische vader. Haar moeder werd vergiftigd, waarna ze als zesjarige naar België verhuisde met haar vader. Ze studeerde criminologie en ging bij de politie werken. Ze stapte over naar de politiek en werd in januari 2019 schepen in Antwerpen.

Ik zocht haar op in haar voorlopige schepenkabinet twee dagen voor ze zou verhuizen naar het gerenoveerde stadhuis van Antwerpen. We zaten in een straatje vlakbij, hier en daar zag ik al kartonnen dozen. Tijdens ons gesprek zat haar medewerker Michiel een beetje verder in dezelfde ruimte.

Jinnih Beels vertelt hoe ze als een razende begon te lezen op haar zesde, en hoe dat voortkwam uit iets wat er in de klas gebeurde. Het gaat over de slinkse wijze waarop haar vader haar deed lezen over de Romeinse geschiedenis, en over het boek dat ze uitlas op het toilet van een hotel in Rhodos. Het gaat over cynisme en politiek, over haar eigen rol die ze zwaar in vraag stelt, en over de Latijnse spreuken van haar burgemeester.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jinnih Beels.

“Mijn eerste boekje als kind was Piko het ezeltje. Ik ging ermee slapen, letterlijk, als een knuffel. Ik vond dat zò belangrijk.”1. Lale Gül: Ik ga leven. Bestel hier (affiliate)


“Ik weet nog exact waar ik was toen ik Duizend schitterend zonnen heb uitgelezen: op het toilet in een hotelkamer in Rhodos. Ik ben ’s morgens begonnen, en ik kon gewoon niet stoppen.”

2. Khaled Hosseini: Duizend schitterende zonnen. Bestel hier (affiliate)


“Ik moest van mijn vader verplicht het leven van Julius Caesar lezen, anders kreeg ik mijn zakgeld niet.”

3. Robert Harris: Cicero trilogie. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Dominique Lapierre: La cité de la joie

Piko het ezeltje 

-Enid Blyton: De vijf detectives

-Sun Tzu: De kunst van het oorlogvoeren

-Robert Harris: Pompeï

-Robert Harris: De officier


Links:

het kabinet van Jinnih Beels

“Hoe dikker een boek, hoe geweldiger ik het vind. Want ik heb er verschrikkelijk veel verdriet van als een boek uit is.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s