drie boeken #139: Alain Platel

“Ik heb het gevoel dat mijn boeken een soort biografie vormen, dat ik mijn leven kan reconstrueren aan de hand van de boeken die hier staan.”Mijn gast in deze aflevering is Alain Platel (1956), regisseur-choreograaf en broer van Pascale Platel die ik al eerder te gast had in deze podcast. Hij studeerde voor orthopedagoog. In 1984 richtte hij het gezelschap Les Ballets C de la B op. Hij maakte voorstellingen als Bonjour Madame, Iets op Bach, Bernadetje samen met Arne Sierens, en later Wolf, Nine Finger, Gardenia, Nicht Schlafen, Requiem pour L en C(h)oeurs.

We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Gent, waar hij woont samen met zijn vrouw en hun hond Kito. Hij had koekjes en fruitjes klaargezet op een tafeltje naast zijn prachtige boekenkast. En daar gingen we zitten om over boeken te praten.

Ons gesprek gaat over de boeken die hem tot voorstellingen geïnspireerd hebben, over boeken die je levensverhaal vormen, over mannenvriendschap, over dagboeken en plakboeken. Hij vertelt hoe een voorstelling ontstaat en over de wreedste voorstelling die hij ooit maakte. En het gaat over de uitdrukking: een Platelleke doen. En wat dat precies wil zeggen.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Alain Platel.

“Ik lees graag, ik lees voortdurend, en ik houd boeken ook graag vast, ik ruik ze graag.”

de boekenkast van Alain Platel


Marguerite Duras is één van die figuren die mij is blijven achtervolgen. Wat ze vertelt over het leven, is van zo’n grote wijsheid, dat ik heel vaak citaten van haar heb overgenomen. Eén van die citaten is zelfs de titel geworden van een voorstelling: Bonjour madame, comment allez vous aujourd’hui, il fait beau, il va sans doute pleuvoir, etcetera.

1. Marguerite Duras: Het materiële leven. Bestel hier (affiliate)


“Beasts of no nation is één van de meest wreedaardige voorstellingen die ik ooit gemaakt heb. Op één of andere manier word ik aangetrokken door wreedaardige schoonheid.”

2. Uzodinma Iweala: Beasts of no nation. Bestel hier (affiliate)


“De manier waarop Hanya Yanagihara in dit boek over vriendschap tussen mannen schrijft, is zo juist en zo gedetailleerd dat ik mij afvroeg: hoe kan je dat weten als je zelf geen man bent?”

3. Hanya Yanagihara: Een klein leven. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Philipp Blom

-Geert Mak

Yuval Noah Harari

-Willy Vandersteen: Suske en Wiske (stripreeks)

-Jef Nijs: Jommeke (stripreeks)

-Marc Sleen: Nero (stripreeks)

-Charles Hamilton: Billie Turf (stripreeks)

-Piet Bakker: Ciske de rat

-Stijn Streuvels

-Paul Van Ostaijen

-Maurice Pons: De seizoenen

-Alain Platel: Requiem pour L.

-Lisette Thooft: De onverzadigbare vrouw (en de afwezige man)


Links:

-voorstellingen en speelkalender van Les Ballets C de la B

-film Why we fight

-film De balletten en ci en là

Jan Vandenhouwe

film van Arthur Van Gehuchten

-acteur Benjamin Verdonck

-podcast drie boeken met Pascale Platel


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s