drie boeken #137: Raf Walschaerts

“Ik ben pas beginnen leven toen ik kon lezen. Zo vertelt mijn moeder het. Ik had als kind nauwelijks speelgoed, maar lezen was van mijn 7, 8 jaar een passie.”


Raf Walschaerts (1965) vormt samen met zijn broer Mich het cabaretgezelschap Kommil Foo. Hun doorbraak beleefden ze in 1992 toen ze het Nederlandse Cameretten-festival wonnen. Al 35 jaar maken ze samen voorstellingen. Raf heeft ook al enkele solo-voorstellingen gemaakt.

Ik ging bij hem thuis voor dit gesprek, hij woont met zijn toekomstige vrouw in een gerenoveerde boerderij in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem in Oost-Vlaanderen. We gingen zitten in een gebouwtje achter het woonhuis, het schrijf- en repetitiekot van Kommil Foo, zei hij: een ruimte met enkel een tafel, een piano en wat stoelen. Hij had die dag nog maar één van zijn drie boeken uitgelezen, dus we zaten kort op de bal.

Ons gesprek gaat over zijn schitterende boekenkast, over hoe iets dat hij in een boek leest, soms in een voorstelling van Kommil Foo kruipt, over de samenwerking met zijn broer Mich, al 35 jaar lang, hoe dat werkt, over het stokpaard dat naast ons op tafel lag. En voorts over Reve, over perversiteiten, en over manipulatie.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Raf Walschaerts.

“De boekenkast, 6 meter hoog, is toch een beetje de trots van mijn huis.”

de boekenkast van Raf Walschaerts


“Sabbath is een poppenspeler. Hij manipuleert zijn omgeving als een poppenspeler. Het is een heel pervers boek, en tegelijk grote literatuur. En die combinatie is zeer prikkelend.”

1. Philip Roth: Sabbaths Theater. Bestel hier (affiliate)


2. Gerard Reve: Nader Tot U. Bestel hier (affiliate)


“Je kan niet anders dan een verhaal maken. Er is geen orde vanzelf, de orde wordt gecreëerd door de mens. Daar gaat De herinnerde soldaat over: de soldaat lijdt aan geheugenverlies en hoort alles over zijn geschiedenis van zijn vrouw.”

3. Anjet Daanje: De herinnerde soldaat. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Meir Shalev: De grote vrouw


Links:

de website van Kommil Foo

Stok paard prins bij 4-Hoog

podcast Reve tot leven over Gerard Reve

“Alleen non-fictie lezen, daar ga je non-fictie van denken; ik heb soms poëzie nodig om mijn hoofd open te zetten.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s