drie boeken #136: Patrice Toye

“Ik dacht altijd: ik ga nooit boeken verfilmen, want ik vond het boek meestal beter dan de film.”Mijn gast in deze aflevering is filmregisseur Patrice Toye (1967). Ze heeft een reeks langspeelfilms gemaakt, waaronder Rosie, waarmee ze verschillende prijzen won, Little Black Spiders en recent Muidhond, een film over pedofilie. Ze geeft les film aan LUCA School of Arts in Brussel, een filmschool die nu deel is van de KU Leuven.

Ik ging bij haar thuis in Schoten, waar ze samen met haar man woont en waar ik buiten luidruchtig werd begroet door haar drie honden. Binnen zag ik mooie kunstwerken aan de muren, naast de toiletdeur een poster van haar film Muidhond. We gingen zitten aan de keukentafel, waar haar boeken mét notities al klaar lagen.

Ze vertelt in dit gesprek wat het volgende boek is dat ze gaat verfilmen. De schrijver bij wie ze thuis op bezoek ging om toestemming te vragen. Het gaat over haar burn-out, over onschuld en naïviteit. Ik heb een theorie, dat al haar films te maken hebben met het verbreken van onschuld, je hoort haar reactie. Ze vertelt over de schrijver die ze leerde kennen door zijn mooie ogen. En waarom ze mij drie uur na het einde van dit gesprek ging terugbellen.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Patrice Toye.

“De echte wereld kun je niet naar je hand zetten, daar heb je geen controle over; film is een manier om mijn eigen wereld te scheppen.”

de boekenkast van Patrice Toye


Ik heb een boek ontdekt van Wessel te Gussinklo, het boek heet De opdracht, ik ben nu bezig met het uitschrijven van het scenario. Ik hoop dat ik het ga kunnen verfilmen.”

1. Wessel te Gussinklo: De opdracht. Bestel hier (affiliate)


“Rosie, mijn eerste langspeelfilm, heb ik op de één of andere manier onder invloed van Cortázar geschreven. Hij ziet in het meest banale de poëzie en de fantasie. Het is iemand die mijn verdere leven mee gevormd heeft.”

2. Julio Cortázar en Carol Dunlop: De autonauten van de kosmosnelweg. Bestel hier (affiliate)


3. Hubert Mingarelli: Vier soldaten. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Inge Schilperoord: Muidhond

-Wessel te Gussinklo: De verboden tuin

-Julio Cortazar: Bestiarium

-J.M. Coetzee

-Haruki Murakami 


Links:

Patrice Toye op IMDB

-de podcast drie boeken met Liesbeth Van Impe

“Mijn mama schreef de muren vol gedichten omdat we die nog gingen bezetten, maar dat gebeurde dan niet omdat ze die gedichten te mooi vond.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s