drie boeken #135: Jan Peumans

“Voor een boek moet je respect hebben.”Jan Peumans (1951) was politicus voor NVA. Hij was in zijn carrière gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van Riemst, waar hij opgroeide. Hij was een tijd directeur Marketing en Strategie van De Lijn. Later werd hij verkozen in het Vlaams parlement. Van 2009 tot 2019 was hij Vlaams parlementsvoorzitter. Jan Peumans heeft vier kinderen. Zijn jongste zoon Wim schreef verschillende boeken, waaronder een biografie van zijn vader: Jan Peumans: een zachte anarchist.

Ik ging langs bij hem thuis in Riemst, waar hij mij meteen zijn bureau binnenloodste. Daarin: een tafel, een hometrainer, een raam en voor de rest boekenkasten vol boeken.

Hij vertelt dat hij bijna nooit een boek weggooit. Over de vele boeken die hij heeft maar niet leest. Over zijn correspondentie met de schrijfster van één van zijn drie boeken, over het doctoraat waaraan hij nu werkt. Het gaat over het Vlaams-nationalisme bij hem thuis, over als kind op internaat gestuurd worden, ik vroeg hem ook waar hij het meest trots op is, welk aspect of moment uit zijn politieke carrière. En je hoort welke politicus hij de grootste opportunist van het land noemt.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jan Peumans.

“Deze week heb ik een paar boeken weggegooid. Ik moet zeggen: ik doe dat met pijn in het hart. Sommige boeken zijn geen halve euro meer waard, maar ik krijg het niet over mijn hart om een boek weg te doen.”

de boekenkast van Jan Peumans


1. Margot Vanderstraeten: Minjan. Bestel hier (affiliate)


“Ik had mij zeker tien dingen voorgenomen om na mijn pensioen te doen. Daar zijn er al zeven van gesneuveld. Ik maak wel een doctoraat over de geschiedenis van de Vlaamse beweging, de Volksunie in Limburg na de tweede wereldoorlog.”

2. Tom Naegels: Nieuw België. Een migratiegeschiedenis. Bestel hier (affiliate)


“Paul Verhaeghe zei eens in een interview in de krant dat hij weinig emotionele geborgenheid heeft gekend doordat hij zes jaar op een internaat gezeten heeft. Dat was zo herkenbaar voor mij dat ik hem een mail gestuurd heb.”

3. Sarah Vankersschaever: Wat brengt u hier? In gesprek met Paul Verhaeghe. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Wim Peumans: Jan Peumans: een zachte anarchist

-Marc Reynebeau: Een geschiedenis van België

-Philippe De Maeyer, Michèle Galand,…: De geschiedenis van België in 100 oude kaarten

-Margot Vanderstraeten: Mazzel Tov

-Ann Peuteman 

-Geert Buelens

-Theo Broens

Vlamingen aan het oostfront 

-Wies Moens

-Els Witte

-Christophe Deborsu

-Paul Verhaeghe: Intimiteit

-Bernard Hubeau: Op zoek naar rechtvaardigheid. Recht en onrecht bij Albert Camus

-Wim Peumans: Habibi. Het lief en leed van lgbt-moslims


Links:

Boekhandel Malpertuis in Genk

“Het meest trots ben ik dat ik het Vlaams parlement een smoel gegeven heb.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s