drie boeken (De Tijd 8): Koen Clement

“Boeken, romans meer dan non-fictie, geven soms inzicht of houvast of inspiratie, of moed. Ik denk dat romans het leven vaak beschrijven zoals het echt is.”


Koen Clement (1964) is directeur-generaal van het Belgische cultuurfestival Europalia. Eerder was hij algemeen directeur van uitgeverijconcern WPG Uitgevers in Nederland en marketingdirecteur bij De Persgroep. Hij werkte ook een tijd voor de krant De Morgen en werd genoemd als kandidaat om de VRT te leiden.

Koen Clement woont in Groot-Bijgaarden. In zijn huis zie je meteen volle boekenkasten staan. Ik zag een schap Jeroen Brouwers, een schap Hugo Claus, en enkele striptekeningen aan de muren. Hij vertelt waar zijn passie voor boeken vandaag komt, hoe het was om een groep uitgeverijen in Nederland te leiden, wat het verschil is met Vlaanderen, wat hij moeilijk vindt als manager, het gaat over Spaans lezen en over de magische kracht van feuilletons. En hij vertelt over de dag dat Hugo Claus bij hem thuis op bezoek kwam.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Koen Clement.

“Managementboeken geven soms een air van wetenschappelijkheid aan een intuïtie die je zo had, zeker als jonge kerel die nog een beetje zijn weg zoekt in het wereldje.”

de boekenkast van Koen Clement


“Ik vind het jammer dat Het verdriet van België van Hugo Claus nog zo weinig gelezen wordt. Ik vind dat je er meer uit leert dan uit heel veel geschiedenisboeken.”

1. Hugo Claus: Het verdriet van België. Bestel hier (affiliate)


2. Almudena Grandes: Het ijzig hart. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb van mijn vader en mijn grootvader een collectie van het weekblad Kuifje geërfd. Een magisch moment in mijn leven. Ik heb achteraf beseft dat daar mijn passie voor de technische kant van zo’n tijdschrift ontstaan is: hoe maak je zo’n tijdschrift, hoe betrek je je lezers, hoe zorg je dat het elke week weer spannend is.”

3. Weekblad KuifjeDe andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Jeroen Brouwers

-Jack Welch

-Philip Kotler

-Walter Isaacson: Steve Jobs

-Michael Eisner: Work in progress

-John Sculley: Odyssey: Pepsi to Apple

-John Helyar: Barbarians at the gate

-Tom Lanoye: De draaischijf

-Jeroen Olyslaegers: Wij

-Hugo Claus: Onvoltooid verleden

-Hugo Claus: De geruchten

-Mark Schaevers

-Toon Horsten

-Jef Geeraerts 

-Robert Velter: Robbedoes en Kwabbernoot (stripreeks)


Links:

Europalia

-boekenwinkel Barnes & Noble

-boekenwinkel Waterstones

“Ik probeer elk vrij moment te lezen. En soms zit ik zo in een boek, dat ik ook het luisterboek download om in de wagen of tijdens het hardlopen verder te kunnen luisteren.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s