drie boeken #132: Carmien Michels

“Ik denk dat het niet anders kan dan dat mijn dochtertje gaat houden van literatuur.”Carmien Michels (1990) is schrijver en poetry slammer. Ze studeerde drama aan het conservatorium in Antwerpen en werd in 2016 Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam, ze werd derde op de world cup in Parijs.

Zelf leerde ik haar kennen door haar schitterende verhalenbundel Vaders die rouwen, een boek met gedurfde verhalen vol fantasie en gruwel en mensen. In april 2022 won ze de BNG Bank Literatuurprijs voor deze bundel. Eerder publiceerde ze al twee romans en een dichtbundel.

Ze stelde voor om af te spreken in de Blikfabriek in Hoboken bij Antwerpen, waar ze werkt: een oude fabriek die nu enkele jaren dient als creatieve ruimte. Er zijn zalen voor voorstellingen, er staan decors, er is een gigantisch timmeratelier, een kringloopwinkel ernaast: een overrompelende plek. We gingen zitten in wat een filmzaal leek, in decors van een musical, aan een houten tafeltje op het podium.

Carmien Michels vertelt hoe ze ervan geniet om wrede dingen te schrijven in haar verhalen. Over poetry slam, over het kindje in haar buik en of dat haar schrijven gaat veranderen.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Carmien Michels.

In mijn laatste verhalenbundel is er een scène waarin er een klein meisje sterft, en ik heb het zo lang uitgesteld om die scène te schrijven omdat ik het zo pijnlijk vond. Toen ik me een week heb afgezonderd in Nederland om die scène uit te werken, heb ik de hele tijd tussen het schrijven door liggen bleiten… door de inleving, de grootsheid van het verlies…1. Joseph Bruchac: De windadelaar


“Dit boek is zo schoon, heel poëtisch geschreven, fantasierijk. Je voelt dat je de hele tijd iets niet kunt grijpen aan dit boek, het staat er niet maar het zit ertussen te fonkelen, zoiets.”

2. Tarjei Vesaas: Het ijspaleis. Bestel hier (affiliate)


3. Angie Thomas: The Hate U Give. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Carmien Michels: Vaders die rouwen

-Michel Weyland: Aria (stripreeks)

-Joke Van Leeuwen: Deesje

-Rumi 

-Alice Nahon

-Pablo Neruda 

-Paul Van Ostaijen 

-Tolkien: In de ban van de ring

-Rebekka de Wit: Afhankelijkheidsverklaring

-Max Porter: Verdriet is het ding met veren 

-William Shakespeare

-Charlotte Van den Broeck: Waagstukken

Bart Moeyaert 

-Miranda July: Niemand hoort hier meer dan jij

-Miranda July: The first bad man 

-Frank Albers

-Vanessa Joossen


Links:

de website van Carmien Michels

de Blikfabriek in Hoboken

“Mijn moeder houdt heel erg van poëzie. Ze hangt zelfs geplastificeerde gedichten op in de tuin. En mijn naam betekent lied, gedicht in het Latijn.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s