drie boeken #130: Kathleen Van Brempt

“Ik lees boeken graag meerdere keren. Nu heb ik daar minder tijd voor, vandaar mijn grote boekenkast. Maar als ik op pensioen ga, dan begin ik opnieuw.”Kathleen Van Brempt (1969) is Europees parlementslid voor de partij Vooruit, vroeger SPa. Eerder werkte ze als politiek secretaris onder Louis Tobback en even als adjunct-kabinetschef van Vlaams Minister van Werk en Toerisme Renaat Landuyt. In de regering Leterme was ze Vlaams minister voor mobiliteit, gelijke kansen en sociale economie. Nu is ze binnen de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement coördinator van internationale handel.

Ze woont in een appartement in het centrum van Antwerpen, waar we aan tafel gingen zitten, schuin voor mij de boekenkast. Kathleen Van Brempt vertelt waar ze het liefst leest. Over haar lezende vader. Over het boek dat ze vroeger las, maar nu niet opnieuw zou kunnen lezen, en dat heeft met haar dochter te maken. Het gaat over oorlog en Europa, over boeken uit de bibliotheek kwijtraken. En ze vertelt wat ze gaat doen als ze ooit op pensioen is. Spoiler: het is lezen.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Kathleen Van Brempt.

“Soms moet ik doseren. Als ik aan een boek begin en het pakt mij, dan durf ik alle andere dingen aan de kant te schuiven. Soms krijg ik zelfs de neiging om de roman voorrang te geven op het werk, en dat kan ik mij eigenlijk niet permitteren. Dus heb ik een regel: als het begint door te slaan, dan moet ik het boek opzij leggen en bewaren tot ik vakantie heb.”

de boekenkast van Kathleen Van Brempt


“Van muur tot muur beschrijft 30 jaar politieke geschiedenis die ik zelf actief heb meegemaakt, die gelijkloopt met wat ik in de politiek heb gedaan.”

1. Jonathan Holslag: Van muur tot muur. Bestel hier (affiliate)


“Paula is ongetwijfeld het boek waarbij ik het meest gehuild heb. Ik heb het gelezen nog voor ik zelf moeder ben geworden, en ik denk niet dat ik het nu nog zou kunnen lezen. Want er is maar één ding waarvoor ik schrik heb in mijn leven, en dat is dat er ooit iets met mijn dochter gebeurt.”

2. Isabel Allende: Paula. Bestel hier (affiliate)


“Wil is het soort roman dat mij geweldig heeft doen nadenken. zeker nu met de oorlog in Oekraïne. Ben je in staat om altijd het goede te doen? Ben je in staat om altijd aan de moedige kant te staan?”

3. Jeroen Olyslaegers: Wil. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Michel Houellebecq

-Isabel Allende: Het huis met de geesten

-Isabel Allende: Bloemblad van zee

-Isabel Allende: Violeta

-Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw

-David van Reybrouck: Congo

-Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

-Toshikazu Kawaguchi: Voordat de koffie koud wordt

-Hanya Yanagihara: Een klein leven

-Hanya Yanagihara: Naar het paradijs


Links:

de website van Kathleen Van Brempt

“Mijn man leest echt héél saaie boeken. Over ecologische transitie en het procesmatige daarvan. Ja, vreselijk. (lacht)


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s