drie boeken #129: Dimitri Leue

“Ik heb Latijnse gedaan, waarbij je moest zoeken wat het hoofdwerkwoord was, en wat de bijzin van de bijzin van de bijzin, en dat heeft een liefde voor taal meegebracht, voor hoe taal werkt.Dimitri Leue (1974) is theatermaker en schrijver. Hij studeerde aan het conservatorium in Antwerpen. Hij was lid van theatergroep De Kakkewieten, maakte veel kinder- en jongerenvoorstellingen en is ook geregeld op televisie te zien. Hij schreef ook heel wat boeken, recent publiceerde hij de roman Wij is niets.

Ik ging bij hem thuis langs in Berchem. Hij gaf toe dat hij onze afspraak vergeten was, maar het lukte toch om te praten, en we gingen aan de grote eettafel zitten. Er liep ook een poes rond, die voor problemen zorgde: ik ben namelijk allergisch aan poezen. Het gevolg: een iets chaotischer aflevering dan normaal.

Dimitri Leue vertelt over theaterstukken lezen, over het systeem van de boekenkast die boven staat. Over de bijzondere manier waarop hij zijn eerste voorstelling schreef, en hoe die recent helemaal van betekenis veranderde door een dramatische gebeurtenis in zijn leven. Het gaat over theater spelen en lelijk zijn, en kunst.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Dimitri Leue.

“Ik denk dat ik de eerste acht jaar van mijn carrière iets te ijdel gecreëerd heb. De fout van mijn jeugdige zelf was de herhaling. Ik vond het op een bepaald moment wel prettig om in een hokje gestoken te worden: lief, schattig, mooi, ontroerend.”

de boekenkast van Dimitri Leue


“Wat mij vooral aanspreekt bij Georg Büchner is: zijn zinnen. Hij kan zinnen maken waarover ik dagen kan nadenken. Ik word gelukkig van zijn manier van schrijven.”

1. Georg Büchner: Verzameld werk. Bestel hier (affiliate)


“Alle dagboeken van Leonard Nolens zijn even ontwapenend, eerlijk, een beetje pervers ook omdat je echt inkijk hebt in zijn leven.”

2. Leonard Nolens: Dagboek van een dichter. Bestel hier (affiliate)


“Salman Rushdie is de man die twee bladzijden kan doen over één zin. Ik heb Latijnse gedaan, waarbij je moest zoeken wat het hoofdwerkwoord was, en wat de bijzin was van de bijzin van de bijzin, en dat heeft een liefde voor de taal meegebracht, voor hoe taal werkt, en Rushdie doet dat meesterlijk.

3. Salman Rushdie: Haroen en de zee van verhalen. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Dimitri Leue: Wij is niets

-Tom Lanoye

-Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw

-Dimitri Verhulst

-Friedrich Schiller

-Johann Wolfgang (von) Goethe

-Heiner Müller

-Leonard Nolens: verzamelde gedichten

-Connie Palmen

Bart Moeyaert

-Maksim Gorki

-Jan Terlouw

-Thea Beckman

Roald Dahl

-Salman Rushdie: De duivelsverzen

-Salman Rushdie: Middernachtskinderen

-Felix Timmermans: Pallieter

-Gerard Walschap

-Cyriel Buysse


Links:

de website van Dimitri Leue

theatervoorstelling Onderland

“In het programma Mag ik u kussen ben ik degene die het meest heeft mogen kussen. Dat komt niet omdat ik de knapste man van de wereld ben, maar omdat ik heel goed weet wat ik met woorden kan doen.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s