drie boeken #128: Abbie Boutkabout

De dood is bij mij altijd erg aanwezig. Ik vind de dood heel onontkoombaar, ik ben er heel hard mee bezig. Misschien omdat ik benieuwd ben naar wat er gaat komen.


Deze aflevering van ‘drie boeken’ werd live opgenomen in het Kursaal van Oostende tijdens het DS Podcastfestival op 2 april 2022.

Abbie Boutkabout (1980) is schrijfster en podcastmaker. Ze heeft een eigen boekenpodcast, This is what I read, die tijdelijk stil ligt. Ze werkte een tijd voor KifKif, een organisatie die strijdt tegen ongelijkheid en racisme, maar stopte daarmee om zelfstandig schrijfster te worden. Ze werkte vooral rond de thema’s racisme, dekolonialisering, gender, vrouwenrechten.

We zaten in een zaaltje van het Kursaal in Oostende, in zeteltjes op het podium, met een schitterend uitzicht op zee door de grote ramen van het kursaal. Voor ons zat een klein geïnteresseerd publiek.

Abbie vertelt over hoe ze graag luidop leest, over het boek dat ze kocht voor dat éne gedicht dat haar deed wenen, het gaat over voorlezen voor haar dochtertje, over moederschap en rouw. Ze vertelt over het gedicht dat ze helemaal uit het hoofd kent.

Het gaat over waarom ze tijdelijk gestopt is met haar podcast, hoe dat deel is van de evolutie die ze nu in haar leven doormaakt, en hoe zelfs haar drie-boekenkeuze daarmee samenhangt. En het gaat over de link tussen één van haar boeken en haar eigen voornaam. Want Abbie heet eigenlijk niet echt Abbie.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Abbie Boutkabout.


de boekenkast van Abbie Boutkabout


“Ik heb gewerkt rond antiracisme, antidiscriminatie enzovoort, maar dan ben je altijd bezig met problematieken. Je moet constant bewijzen dat die ongelijkheid bestaat, en in het boek The Namesake was het de eerste keer dat migratie en het anders zijn in een bepaald land niet het probleem was, maar dat het gewoon gaat over een familie waarin dingen gebeuren.”

1. Jhumpa Lahiri: The Namesake. Bestel hier (affiliate)


De dood is bij mij altijd heel erg aanwezig. Ik vind de dood heel… mooi? – ik weet niet of dat het juiste woord is – heel onontkoombaar. Ik ben er heel hard mee bezig. Misschien omdat ik benieuwd ben naar wat er gaat komen.

2. Max Porter: Grief Is The Thing With Feathers. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb dit boek gekocht voor één gedicht dat erin staat. Ik hoorde Mustafa Stitou het gedicht voordragen op een avond in Berchem, en ik heb toen echt gehuild in die zaal.”

3. Mustafa Stitou: Varkensroze Ansichten. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Hanya Yanagihara: Een klein leven

-James Joyce: Ulysses 

-Nikolai Gogol

-Carson Ellis: Du iz tak? (Engels)

-Dick Bruna: Nijntje (reeks)

-Hanne Luyten, Noëmi Willemen: Wilma Wonder

-Max Porter: Lanny

-Max Porter: The death of Francis Bacon

-Chimamanda Ngozi Adichie: Amerikanah

-Christina Rossetti

-Hanya Yanagihara: To paradise


Links:

de website van Abbie Boutkabout

podcast This Is What I Read

-podcast Keihard met Ish Ait Hamou

“Ik ben tijdelijk gestopt met mijn podcast, deels omdat ik het gevoel had dat het systeem dat ongelijkheid in stand houdt, altijd zal winnen. Ik had het gevoel: er is niet ergens een eindpunt waarbij we kunnen vieren: we did it, er is geen discriminatie meer… Neen, de volgende generatie zal opnieuw moeten vechten.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s