gelezen: Christine Van den Hove: Het huwelijk

Het verhaal in Het huwelijk begint bij Gaspard, een Vlaamse spoorarbeider die in 1928 in Appelterre-Eichem, deelgemeente van Ninove, trouwt met Justine. Justine wil na haar bevalling haar dochter Adèle niet zien, ze kan haar eigen kind niet verdragen. Justine heeft buien van neerslachtigheid, afgewisseld met energieke perioden, en lijkt op geen enkele manier gemaakt voor het huwelijk. We volgen hun leven en dat van hun kinderen en kleinkinderen, terwijl Gaspard probeert om zijn eigen weg te gaan.

Het huwelijk is een Vlaamse roman: Vlaams in taal, in sfeer- en plaatsbeschrijving, in het hopeloze gebrek aan communicatie dat op Vlaamse wijze door het hele boek verweven zit. Vlaanderen, waar men gevoelens nooit uit, waar men problemen steeds wegmoffelt.

Dit korte, gevoelige boek is een familiegeschiedenis die tot vandaag leidt. Schrijfster Christine Van den Hove heeft Vlaanderen intussen geruild voor de Franse Pyreneeën.

Het huwelijk is een ontroerende roman over sterke vrouwen, mannen die er het beste van proberen te maken, en kinderen die er ook zijn, soms per ongeluk. Over hoe een aanleg tot neerslachtigheid doorheen generaties lijkt te worden doorgegeven. Een verhaal dat enkel kan leiden tot begrip en mededogen.

Koop Het huwelijk in je plaatselijke boekhandel. Of bestel het boek hier (affiliate).

Een gedachte over “gelezen: Christine Van den Hove: Het huwelijk

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s