drie boeken #124: Thomas Van der Plaetsen

“Ik heb altijd graag gelezen, sinds ik jong was. Vroeger vooral non-fictie om bij te leren, de laatste jaren meer en meer in de richting van fictie. Non-fictie verandert door de tijd, het bewijs verandert, de onderzoeken veranderen, terwijl fictie altijd een soort van eeuwige waarheid raakt.”Thomas Van der Plaetsen (1990) is tienkamper. Hij studeerde toegepaste informatica aan Hogent. In 2014 haalde hij brons op het wereldkampioenschap indoor. In datzelfde jaar werden bij hem afwijkende resultaten na een dopingcontrole vastgesteld. Bleek dat hij teelbalkanker had. Hij werd geopereerd en kreeg chemo. Én maakte een spectaculaire comeback. In 2016 werd hij Europees kampioen, datzelfde jaar behaalde hij een achtste plaats op de olympische spelen in Rio. Tijdens de olympische spelen in Tokio in augustus 2021 raakte hij geblesseerd bij de tweede discipline, het verspringen, en moest hij in een rolstoel weggereden worden. Hij is intussen geopereerd. 

Thomas Van der Plaetsen tienkampt niet alleen, hij leest ook. We hadden afgesproken in zijn ouderlijk huis in Deinze in Oost-Vlaanderen. Waar we aan de livingtafel gingen zitten om over zijn drie boeken te praten.

Hij vertelt over de schrijver van wie hij alles gelezen heeft, of toch op één boek na dat klaarzat in zijn valies. Over zijn boekenkast in zijn huis in Zuid-Afrika. maar ook over blessures, over een speciale kinesitherapeut in Ierland, en op het einde vertelt hij wat hij denkt tijdens elke tienkamp.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Thomas Van der Plaetsen.

“Sinds mijn blessure in Tokio lukt het mij niet om te lezen. Ik probeerde te aanvaarden wat er was gebeurd, en ik was niet 100 procent op mijn gemak, ik kon mij moeilijk concentreren. Net als na mijn kanker, zeeën van tijd en toch lukt het mij niet om mij aan een boek te verbinden.”“Richard Feynman was een fysicus, een heel memorabel karakter, en hij was een groot voorstander van nieuwsgierigheid en leergierigheid. En daarover gaat zijn boek: dat de wereld verrassender is dan je denkt.”

1. Richard Feynman: Surely you’re joking Mr. Feynman. Bestel hier (affiliate)


“Ik wist enkele jaren geleden niet goed wie Kurt Vonnegut was en ook niet wat voor soort boeken hij schreef, maar toen bizar genoeg is hij voorgekomen in mijn dromen. Ik ben een levendige dromer, en in een aantal dromen op korte tijd kwamen er referenties naar zijn boeken.”

2. Kurt Vonnegut: Mother night. Bestel hier (affiliate)


“Ishiguro kan ongelooflijk mooi schrijven. Alles vloeit van de pagina. Op die manier kruipt hij beetje bij beetje onder je huid. Ik vind The Remains of the Day zo fantastisch omdat het zo ingetogen is. Het is een masterclass in hoe mensen hun geheugen onderdrukken om moeilijke waarheden niet te moeten aanvaarden.”

3. Kazuo Ishiguro: The remains of the day. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Arkadi en Boris Stroegatski: Roadside Picnic

-Arkadi en Boris Stroegatski: Hard to be a god

-Kurt Vonnegut: Cat’s cradle

-Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

-Kazuo Ishiguro: Never let me go

-Kazuo Ishiguro: The buried giant

-Kazuo Ishiguro: Klara and the sun

-Thomas Van der Plaetsen: Back on track

-Michail Boelgakov: The master and Margarita

-Sylvain Tesson: Zes maanden in de Siberische wouden


Links:

de website van Thomas Van der Plaetsen

Fictie ontwapent. Het is het personage dat iets leert. Je hoeft niet akkoord te zijn met het idee van het boek om het een mooi boek te vinden.


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

“De toekomst is een zwart gat nu. Misschien zou ik me nog het liefst van al terugtrekken in een blokhut in het bos, en een aantal maanden lezen, om terug een beetje connectie met mezelf te vinden of met de wereld.”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s