drie boeken #122: Bart Moeyaert

“De afgelopen vijf jaar is er zo ongelooflijk veel gebeurd, mama en papa dood, grote prijs winnen, boek schrijven, verhuizen, samenwonen. Vandaar dat het mij absoluut niet verbaast dat ik deze drie boeken overhoud. Op dit moment ben ik als een spons levens aan het opnemen om er dingen uit te leren.”Mijn gast in deze aflevering is schrijver Bart Moeyaert (1964), geboren als zevende zoon in een familie. Hij studeerde voor leerkracht en debuteerde al in 1983 met zijn boek Duet met valse noten. Hij schreef jeugdverhalen, romans, dichtbundels, scenario’s en theater. Enkele van zijn werken: Kus me, Blote handen, Broere, De schepping, Graz. Zijn boeken werden vertaald in meer dan 25 talen, hij vertaalde ook zelf. Bart Moeyaert is ongelooflijk veel gelauwerd; in 2019 kreeg hij zijn grootste prijs tot nu toe: de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.

Ik zocht hem thuis op; hij verhuisde in 2019 van Antwerpen naar Kalmthout. In het huis: een boekenkast die een enorm stuk van een grote muur bedekt, ik passeerde langs zijn schrijfkamer. We gingen zitten aan een tafel tussen keuken en living. Rond mij zag ik veel ruimte, een paar mooie foto’s en kunstwerken, en de tuin.

Je gaat luisteren naar een zeer introspectief gesprek. Bart Moeyaert vertelt waar hij nu, op dit moment mee bezig is. Het gaat over de heroriëntatie van zijn leven na de dood van zijn ouders, na zijn eigen scheiding ook. Over aanvaard worden als schrijver, over de lezing van Paul Auster die hij ooit bijwoonde. Ik vraag hem op het einde vlakaf naar het effect van de Astrid Lindgren Memorial Award op zijn boekenverkoop. En hij vertelt voor de eerste keer over het nieuwe boek dat hij aan het schrijven is.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Bart Moeyaert.

“Ik ben heel bewust aan een bibliotheek begonnen. Ik denk dat ik twaalf was. Op een vrijdagavond na de muziekles had ik nog een halfuur om naar boekhandel De Meester te gaan, om één boek te kiezen met het bedrag dat ik gespaard had. En dat is toen Briefgeheim van Jan Terlouw geworden.”“Het intrigeert mij hoe Alma Mahler een – om het beleefd te zeggen – neen, ik durf het niet te zeggen – een waardige slet was.” (lacht)

1. Alma Mahler: Mijn leven. Bestel hier (affiliate)


“Ik denk dat ik zeven of acht was, ik las al veel, ik ging al naar de bibliotheek, ik wist dat boeken van een uitgeverij kwamen, en toch had ik het naïeve idee dat boeken in één exemplaar bestonden. Eén exemplaar. Sterker nog, ik heb een tijdje gedacht dat schrijvers hun boek ook zelf maakten: met karton, papier, plakband enzovoort.”

2. Paul Auster: Winterlogboek. Bestel hier (affiliate)


“Toen ik Walk through walls las – het was op een lang weekend in de Ardennen – ben ik op een aantal plekken in het boek spontaan beginnen te huilen. Ik denk dat het was omdat zij over haar relaties nadenkt, over hoe ze haar lijf heeft ingezet in haar kunst maar ook in haar relaties, en dat dat bij mij heel veel zaken triggerde, namelijk dat ik zelf vast kon zitten, dat ik bepaalde grenzen niet over ging. Door loslaten word je een stuk gelukkiger, een stuk vrijer.”

3. Marina Abramović: Walk through walls. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Bart Moeyaert: Duet met valse noten

-Bart Moeyaert: Kus me

-Bart Moeyaert: Blote handen

-Bart Moeyaert: Broere

-Bart Moeyaert: De schepping

-Bart Moeyaert: Graz

-Jan Terlouw: Briefgeheim

-Astrid Lindgren 

-J.D. Salinger: The Catcher in the Rye

-Aidan Chambers: Je moet dansen op mijn graf

-Bart Moeyaert: Terug naar af

-Bart Moeyaert: Wespennest (herwerkte versie van Suzanne Dantine)

-Sherill Tippins: February House

-Johan Harstad: Max, Mischa en het Tet-offensief

-Johan Harstad: Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

-Lydia Davis: Bezoek aan haar man

“Tot vandaag merk ik dat de zaadjes die Astrid Lindgren heeft geplant, doorspelen: het belang van familie, het belang van erbij horen, of beter: het niet-belangrijke van erbij horen.”


Links:

de website van Bart Moeyaert

tentoonstelling Do Ho Suh in Museum Voorlinden in Nederland

The Durrells (tv-serie)

Bestaan kan iedereen – podcastreeks van Bart Moeyaert

“Toen ik de Astrid Lindgren Memorial Award kreeg, zei de jury letterlijk dat ik net als Lindgren kies voor de outsider, voor het buitenbeentje. Dat was de geweldigste knuffel die ze me konden geven op dat moment, en het raakte mij heel erg, omdat ik daar nog nooit had bij stilgestaan.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

“Ik vind het verschrikkelijk als je niet wordt gezien als wie je echt bent.”

2 gedachten over “drie boeken #122: Bart Moeyaert

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s