drie boeken #119: Bart Somers

“Ik ben minder een sociaal mens, ik ben graag ook alleen. Misschien heb Ik soms liever boeken om mij heen dan mensen. ik probeer de samenleving te begrijpen door de literatuur.”Bart Somers (1964) is viceminister-president in de Vlaamse regering en Vlaams minister voor samenleven en binnenlands bestuur. Hij is lid van Open Vld en was eerder minister-president van Vlaanderen, partijwoordvoerder, partijvoorzitter én burgemeester van Mechelen. In die functie kreeg hij in 2016 World Mayor Prize als beste burgemeester van de wereld.

Hij woont in Hombeek bij Mechelen, waar ik hem thuis ging opzoeken op een zaterdagvoormiddag. Hij nam mij meteen mee naar het gebouwtje achter zijn huis. Dat is omgebouwd tot een schitterend bureau, met werktafel, enkele zeteltjes en vooral: een prachtige grote boekenkast. Bart Somers ging koffie halen en aan tafel gingen we over boeken praten. 

Over hoeveel hij leest én koopt, over het soort boeken dat hij leest, de liefdesroman die hij graag gelezen heeft. Maar ook over politiek, bruggen bouwen, omgaan met vijanden, én het collaboratieverleden van zijn familie dat zijn leven en zijn politieke visie bepaald heeft. Het komt allemaal samen met wat hij uit literatuur haalt en met zijn engagement. Bart Somers vertelt over zijn geheime wens om zelf een roman te schrijven en waarom hij het niet durft. En tenslotte hoe hij soms liever boeken dan mensen om zich heen heeft

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Bart Somers.

“Ik lees heel veel. Voor mij is dat een vorm van intellectuele verrijking, nieuwsgierigheid, maar ook escapisme: als je een roman leest, dan leef je een tweede leven, dan ontsnap je aan de waan van de dag.”

de boekenkast van Bart Somers


“Voor mij roept De wereld van gisteren een soort Europa op waarop ik verliefd ben: het Europa van Praag, Boedapest, Berlijn, van de literatuur, een multicultureel Europa dat weggevaagd is in de 20ste eeuw.”

1. Stefan Zweig: De wereld van gisteren. Bestel hier (affiliate)


“De droom van de Ier is een boeiend boek, een uitdagend boek, prachtig geschreven, een fenomenaal verhaal dat ik iedereen aanraad.”

2. Mario Vargas Llosa: De droom van de Ier. Bestel hier (affiliate)


“Daarin is literatuur soms magistraal: ze kan je dingen laten zien die gesublimeerd tussen mensen, tussen gemeenschappen kunnen spelen. Door literatuur ontwikkel je een veel sterker empathisch vermogen.”

3. Hans Keilson: In de ban van de tegenstander. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-George Orwell: 1984

-Felix Timmermans

-Ernest Claes

-Mark Elchardus: Reset

-Sigmund Freud

-Theodor Herzl

-Joseph Roth

-Volker Weidermann: Zomer van de vriendschap. Oostende, 1936.

-Sándor Márai

-Edgar Hilsenrath

-Gabriel García Márquez

-Mario Vargas Llosa: De vis in het water

-Joseph Conrad: Heart of darkness

-Mario Vargas Llosa: Het ongrijpbare meisje

-Bart Somers: Samen leven

-Bart Somers: De strijd om de stad

-Bart Somers: Mechelen. Bouwstenen voor een betere stad

-Bart Somers: Iedereen burgemeester!

-Bart Brandsma

-Immanuel Kant


Links:

de website van Bart Somers

Apocalypse Now

de Van Kerckhovenstraat in Mechelen

boekhandel Salvator in Mechelen

boekhandel De Zondvloed in Mechelen

Standaard Boekhandel in Mechelen

De Slegte in Mechelen


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s