gelezen: Jens Meijen: De lichtjaren

Ik heb De lichtjaren gelezen (bestel hier), een knappe, ontregelende en dus bijzonder interessante roman van de Vlaamse auteur Jens Meijen.

Opgelet: hieronder staan net iets teveel spoilers; het is beter om het boek ‘fris’ te ervaren.

De twee hoofdpersonen van het boek leven in een (licht) dystopische toekomst. We zien de gevolgen van de klimaatopwarming, het water is gerantsoeneerd, de rijken zijn gevlucht naar het noorden, het is een wereld waarin drones en data overheersen. Ze wonen in een armoedig appartement en krijgen op een dag tot hun verbazing een levende heremietkreeft aan huis geleverd. Tegelijk maakt een goede vriendin bekend dat ze een kind verwacht.

De roman ontwikkelt zich als een complex geheel, met geregeld verhalen in het verhaal. Uiteindelijk lijkt het boek te gaan over het idee dat deze versie van de realiteit één van vele mogelijke werelden is. (Voor alle duidelijkheid: deze roman is totaal geen sciencefiction.) De lichtjaren voelt voor mij in die zin aan als een troostroman. De realiteit is slechts één van een oneindig aantal mogelijke versies. Tegelijk is het een boek over kwetsbaarheid: als wereld, als samenleving, als vrouw, als kreeft.

De lichtjaren is soms verwarrend. Ik heb het gevoel dat ik veel aspecten niet begrepen heb, waarvoor ik het boek dus een tweede keer zou moeten lezen. Tegelijk is de roman sterk, verrassend en gedurfd. Een uitdaging en een aanrader.

PS: Ik moest af en toe onvermijdelijk denken aan de film The Lobster, waarin mensen reïncarneren als een dier. Benieuwd of iemand daar iets van vindt.

Je kan De lichtjaren kopen in je plaatselijke boekhandel. Je kan het boek ook hier bestellen.

De website van Jens Meijen.

Een gedachte over “gelezen: Jens Meijen: De lichtjaren

  1. Dag Wim,

    Misschien kan jij eens vertellen over jouw ” drie boeken”….😉

    Mvg Anne

    Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s