drie boeken #118: Rika Ponnet

“Vandaag gaan we ervan uit, ook in de psychologie, dat we inzichten hebben die er nog nooit waren, en dat klopt voor geen meter. Als je klassiekers leest, dan zie je dat je daarin ook al die dynamieken aangereikt krijgt, vaak op een veel intelligentere manier dan de expliciete wijze waarop het vandaag gebeurt.”Rika Ponnet (1968) is relatietherapeute en seksuologe. Ze heeft een relatiebemiddelingsbureau voor alleenstaanden: Duet. Ze heeft verschillende boeken geschreven: Mijn leven als koppelaarster, Blijf bij mij en Alleen met jou. Ze schrijft columns voor kranten en tijdschriften en is ook geregeld op televisie te zien.

Ik ging bij haar langs in haar appartement in Gent. Ons gesprek gaat over haar enorme passie voor lezen en voor boeken, en waarom er toch zo weinig boeken in haar appartement liggen. Over wat ze de klanten in haar praktijk aanraadt om te lezen. Over Jeroen Brouwers, Julian Barnes, én het boek dat ze niet gaat uitlezen, ook al zit ze al 800 bladzijden ver.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Rika Ponnet.

“Het vermogen om helemaal in een boek op te gaan, was waarschijnlijk één van de redenen waarom ik graag las: om mijn eigen wereld in te duiken. Ik vond het leven ook nogal saai in mijn jonge tijd, ik vond dat er weinig te doen was behalve naar school gaan.” (lacht)“De wereld die Carson McCullers creëert in haar boeken, is van een onwaarschijnlijke geheimzinnigheid, van een emotionaliteit die mij enorm intrigeert.”

1. Carson McCullers: The Heart Is a Lonely Hunter. Bestel hier (affiliate)


“Herta Müller is één van de weinige auteurs bij wie ik een gevoel van jaloezie heb: amai, als je dit kan… Haar vermogen om op een poëtische maar toch heldere, doorleefde manier dingen tot uitdrukking te brengen, is onwaarschijnlijk.”

2. Herta Müller: Atemschaukel. Bestel hier (affiliate)


“Inham lees je uit in een namiddag. Maar als het uit is, heb je de behoefte om meteen opnieuw te beginnen. Een circulaire roman.”

3. Cynan Jones: Inham. Bestel hier (affiliate)


“Ik hoop dat Julian Barnes ooit de nobelprijs wint. De rijkdom van zijn oeuvre, de veelheid aan onderwerpen die hij op sublieme wijze uitwerkt, zowel in fictie als non-fictie. Hij verdient het.”

4. Julian Barnes: The only story. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Rika Ponnet: Mijn leven als koppelaarster

-Rika Ponnet: Alleen met jou 

-Rika Ponnet: Blijf bij mij

-Frederik van Eeden: Van de koele meren des doods

-Marieke Lucas Rijneveld

-Jeroen Brouwers: Het hout

-Cyriel Buysse

-Arthur Schnitzler: Droomnovelle

-Clarice Lispector: Alle verhalen 

Saskia De Coster

-Sally Rooney: Normal people

-Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

-Christophe Vekeman

-Ernest Hemingway: The old man and the sea

-Julian Barnes: Levels of life

Peter De Graef: Geen kersentuin 


Links:

relatiebemiddelingsbureau Duet

de podcast drie boeken met Saskia De Coster

-boekhandel Paard van Troje in Gent

-boekhandel Limerick in Gent

de podcast drie boeken met Peter De Graef

-podcast Seks verandert alles

“Men schrijft het verhaal, maar de interpretatie van wat er in het leven van die mensen gebeurt, die ruimte voor fantasie, wordt overgelaten aan de lezer en dat vind ik altijd een kracht van een boek. Als een boek te expliciet is, dan vind ik het totaal niet interessant.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2 gedachten over “drie boeken #118: Rika Ponnet

  1. Was nooit speciaal fan van Rika, maar nu kom ik nogal goe met haar overeen🙂
    Wat een leuke job heb jij toch, Wim!

    Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s