gelezen: Eric Vuillard: De orde van de dag

In dit ongelooflijke boekje (bestel hier) beschrijft de Fransman Éric Vuillard de aanloop naar de Anschluss, de annexatie van Oostenrijk door Hitler en nazi-Duitsland, net voor de start van de tweede wereldoorlog en de holocaust. Hij beschrijft de onderhandelingen, het politieke spel en de spanning, maar ook de dreigementen en het oeverloze gesukkel als de Duitse tanks massaal autopech hebben net over de Oostenrijkse grens.

Hij vertelt over de grote Duitse bedrijven die financiële steun gaven aan de nazi’s en dwangarbeiders uit de concentratiekampen gebruikten in hun fabrieken. Hun namen klinken ons bekend in de oren: Bayer, Opel, Daimler, IG Farben, Shell, BMW, Telefunken, Agfa, Siemens.

Maar vooral: Vuillard doet dat in een heerlijke, zwierige, humoristische taal. Als een vrolijk blijspel over één van de donkerste perioden van ons continent.

Het boek beschrijft op die manier niet alleen op pijnlijke wijze een reeks historische gebeurtenissen, maar gaat ook over wat waarheid is, hoe je iets vertelt, hoe iets voorgesteld wordt, concreet: dat de beelden die onze indruk van die tijd bepalen geschoten zijn door Joseph Goebbels.

Ik heb het op één avond uitgelezen. Een boek om stil van te worden. Verbluffend.

De orde van de dag werd aangeraden door Liesbeth Van Impe in de podcast ‘drie boeken’.

Ik heb het boek uitgeleend in bibliotheek De Krook in Gent. Het boek kopen kan hier.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s