gelezen: Leonieke Baerwaldt: Hier komen wij vandaan

Hier komen wij vandaan (bestel hier) is het indrukwekkende debuut van de Nederlandse schrijfster Leonieke Baerwaldt.

De roman bestaat uit drie verhalen die doorheen het boek langzaam ineenvloeien. De personages zitten aan de rand van de samenleving, en hebben allemaal iets met vissen te maken: ze vangen er in het kanaal, of ze hebben een aquarium. Er wordt veel in bad gelegen, en het sprookje De kleine zeemeermin drijft door het hele verhaal.

Een aquarium is net zoals het leven van deze mensen een delicaat geheel: als er één element misloopt, geraakt alles uit balans, met soms verschrikkelijke gevolgen:

Een aquarium onderhouden is een kwestie van aandacht; zodra het verwaarloosd wordt is dat meteen zichtbaar. Ik controleer, meet, snoei en stel bij tot het water in balans is. Als ik dat niet doe, kan het binnen een dag uit evenwicht raken, naar de verkeerde kant omslaan, met onherstelbare schade als gevolg. Dan krijgen de vissen buikwaterzucht, witte stip of problemen met hun zwemblaas. Dan slachten de koralen elkaar af. Het aquarium is een reflectie van mijn handelen. Ik zie het als mijn ware spiegelbeeld. (p. 174)

Het boek gaat over mensen en dieren, over eenzaamheid en aanraking, maar ook over tijd en verlangen. Hier komen wij vandaan is een prachtige roman die blijft hangen, soms ontroerend, soms gruwelijk, vaak allebei tegelijk. Een aanrader.

De website van Leonieke Baerwaldt

Bestel hier het boek Hier komen wij vandaan

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s