drie boeken #113: Dirk Van Damme

“Ik maak nooit aantekeningen in boeken. Het choqueert mij een beetje als ik mensen dat zie doen. Voor mij zijn boeken iets waarvan je de fysieke integriteit respecteert.”Dirk Van Damme (1956) is internationaal onderwijsexpert. Hij was professor Onderwijskunde aan de UGent, werd secretaris-generaal van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad) en kabinetchef van Frank Vandenbroucke toen die minister van onderwijs was. Vanaf 2008 werkte hij voor de OESO in Parijs, waar hij midden 2021 met pensioen moest. Nu is hij nog steeds actief als consulent voor onderwijskwesties. 

Ik trok naar Afsnee bij Gent, waar hij een deel van het jaar woont samen met zijn vrouw, én met zijn klein wit hondje: Beastie, dat ons vergezelde tijdens het gesprek. Hij vertelt over het onderwijs in Vlaanderen, over nu en over de toekomst. Over de leraar die hem stimuleerde om te lezen. Over taal en onderwijs, over de bibliotheek in zijn huis in Frankrijk. En ik vroeg hem of hij blij is met hoe er omgegaan is met zijn expertise.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Dirk Van Damme.

de (kunst)boekenkast van Dirk Van Damme


“Historische sociologie van onderwijs, dat is wat mij het meeste boeit. En daarin speelt de ontwikkeling van kennis natuurlijk een grote rol. Hoe is kennis geëvolueerd, wat zijn daar de determinanten van. Vandaar dat De structuur van wetenschappelijke revoluties zo’n grote rol gespeeld heeft in mijn intellectuele ontwikkeling.”

1. Thomas Kuhn: De structuur van wetenschappelijke revoluties. Bestel hier (affiliate)


“Deze schitterende biografie is een ongelooflijk meesterwerk. Het bronnenapparaat en de wetenschappelijke literatuur die erachter zitten zijn gigantisch, maar Sandra Langereis slaagt erin een zeer leesbaar, aangenaam en interessant boek te schrijven over Erasmus.”

2. Sandra Langereis: Erasmus. Bestel hier (affiliate)


“Elk linksdenkend iemand die denkt intellectueel sterk in zijn schoenen te staan, moet dit boek lezen. Want je scherpt je eigen denken aan niet door het zoveelste gelijkstemmige boek te lezen, maar door een boek te lezen dat een aantal fundamentele dingen in vraag stelt. Ik vind dat een enorme intellectuele verdienste.”

3. Mark Elchardus: Reset. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Leonardo Da Vinci

-Antonio Gramsci

-Ovide Decroly

-Claudio Goldin & Lawrence F. Katz: The Race between Education and Technology

-Herman Van Goethem

-Samuel P. Huntington: Botsende beschavingen

-Michael Walzer

-Koen Lemmens: De dwaling van de beeldenstormer


Links:

-Dirk Van Damme op twitter

de podcast ‘drie boeken’ met Walter Prevenier

“Ons onderwijs is nog steeds afgestemd op de industriële samenleving. Heel veel kennis is nog procedurele kennis, die voorbereidt op routinematige taken, maar die taken zijn allemaal al geautomatiseerd of staan op het punt om geautomatiseerd te worden. Dus er komt een grote verandering op ons af. Het probleem is dat onderwijs een heel traag evoluerend systeem is.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s