drie boeken #112: Liesbeth Van Impe

“Om de hoek hier is een boekenwinkel annex koffiebar, en dat zijn de duurste koffies die je ooit drinkt. Want ik kan er niet buitenkomen zonder één of twee boeken mee te nemen. Duivels concept. Ik ben er grote fan van.”Mijn gast in deze aflevering is hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en politiek commentator Liesbeth Van Impe. (1977) Ze studeerde Romaanse talen aan de KU Leuven. Ze werkte als Wetstraatreporter voor De Morgen, werd chef politiek bij Het Nieuwsblad en in 2012 hoofdredacteur samen met Pascal Weiss. Ze heeft ook een eigen podcast: Het punt van Van Impe, waarin ze de politieke actualiteit fileert. Liesbeth van Impe kreeg enkele jaren geleden borstkanker en schreef daar een boek over: Chemodag is de beste dag van de week (een gids door kankerland) (Bestel hier).

Ik ging naar haar appartement in het centrum van Antwerpen voor ons gesprek, een appartement gekocht op het aantal muren waar je boekenkasten kan tegen zetten, vertelt ze. We gingen zitten op de sofa in de living. 

Liesbeth Van Impe zegt welk boek elke jonge politieke journalist van haar moet gelezen hebben, ze vertelt over haar taak als journalist en waarom ze hoofdredacteur geworden is. Over lezen na het werk. Over taal en macht, Frans en politiek. En hoe het was om haar eigen boek over borstkanker te schrijven.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Liesbeth Van Impe.

“Het idee dat als je doodvalt, je boekenkast dan een samenvatting is van alles wat je gelezen hebt, én had willen lezen, vond ik een heel romantisch idee.”“Schaduwkind is een boek dat je van je sokken blaast. Het zoekt naar taal, naar woorden, naar een manier om iets te vertellen waarvan zelfs een schrijver als Thomése niet weet hoe hij het verteld krijgt. Een boek geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn zeer zeer jonge dochter.”

1. P.F. Thomése: Schaduwkind. Bestel hier (affiliate)


“L’ordre du jour is het snijpunt van fictie en non-fictie, literatuur en geschiedenis, waarin je voelt dat het heel krachtig wordt als je die met elkaar laat kruisen.”

2. Éric Vuillard: L’ordre du jour. Bestel hier (affiliate)


Een goede journalist ziet ook de dingen die niet gezegd worden. Prinsendrama is een boek dat ik cadeau doe aan iedere jonge politieke journalist die bij ons binnenkomt, dit moeten ze gelezen hebben.”

3. Gerard van Westerloo: Prinsendrama. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Liesbeth Van Impe: Chemodag is de beste dag van de week

-Louisa May Alcott: Little women

-Anne Boyer: The Undying

-Laurent Binet: HhhH

-Sammy Mahdi: Van hol naar vol

-Mark Elchardus: Reset


Links:

de instagram van Liesbeth Van Impe

Boekhandel Cronopio Antwerpen 

-podcast Het punt van Van Impe

“Ik loop al lezend in de stad. Ik kan wandelen en lezen tegelijk.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2 gedachten over “drie boeken #112: Liesbeth Van Impe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s