drie boeken #110: Dyab Abou Jahjah

“Voor mensen die uit de Arabische wereld komen, kun je politiek nooit loskoppelen van de werkelijkheid. Politiek is geen abstract idee, net als voor Europeanen in de jaren 40. Je kan zonder politiek niet leven, je kan zonder politiek niet weten of je de volgende dag naar school gaat: is het dicht, is er een staking, zijn er bombardementen, zijn er snipers?”


Dyab Abou Jahjah (Libanon, 1971) werd bekend in ons land als oprichter van de AEL: de Arabisch Europese Liga, een organisatie die vanaf 2001 de spreekbuis werd van allochtone jongeren in Vlaanderen. Na de dood van een Marokkaanse leerkracht braken er in 2002 rellen uit in Borgerhout. Abou Jahjah werd ervan beschuldigd aanstoker te zijn van de rellen en werd zelfs veroordeeld tot een gevangenisstraf. Die werd later ongedaan gemaakt. Aan deze episode heeft hij het zinnetje in zijn twitterbio te danken: Former State Enemy #1.

Hij heeft politieke wetenschappen gestudeerd en was politiek actief zowel in Libanon als in België. Hij is ook columnist, heeft boeken geschreven en is vooral een opiniemaker, een denker en zelfs: een systeemdenker, een bedreigde soort.

Deze aflevering is opgenomen in boekhandel Passa Porta in Brussel, in een bureau boven de winkel, een stille plek op een drukke zaterdagmiddag in Brussel. Dyab Abou Jahjah vertelt over de boeken die hij in de bibliotheek van zijn vader vond in Libanon. Over de bibliotheek die hij nog steeds in zijn geboorteland staan heeft, en over het geld dat hij op dit moment besteedt aan boeken, iets wat zijn vrouw beter niet zou horen, stelt hij tijdens ons gesprek vast.

Hij vertelt over hoe politiek iets dagelijks is in het midden-oosten, niet ver van mijn bed zoals hier. En hij raakt geëmotioneerd als ik op het einde van deze aflevering de naam noem van de man die hielp om hem uit de gevangenis te houden.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Dyab Abou Jahjah.

“Ik heb de behoefte om te zien wat de nieuwe intellectuele productie is, vooral non-fictie. En een artikel of een recensie over een boek geeft me niet de voldoening, meestal moet ik het boek zelf gaan lezen.”

de boekenkast van Dyab Abou Jahjah


“The Outsider heeft mij geïntroduceerd in een grote waaier van werken. Het maakte mij benieuwd om Dostojevski en Camus te lezen.”

1. Colin Wilson: The Outsider. Bestel hier (affiliate)


“Leonard Cohen is een soort profeet, mensen zijn soms nu nog steeds aan het discussiëren waarover zijn teksten gaan.”

2. Leonard Cohen: The Flame. Bestel hier (affiliate)


“In The Crusades Through Arab Eyes lees je hoe de Arabieren keken naar de kruistochten: ze zagen de kruisvaarders in die periode als een groep barbaarse volkeren uit het noorden. Zelfs voor mij was dit een eyeopener, laat staan voor een westerse lezer.”

3. Amin Maalouf: The Crusades Through Arab Eyes. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Mark Elchardus: Reset

-Immanuel Kant

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel

-Gabriel García Márquez: Honderd jaar eenzaamheid

-George Martin

-Martin Heidegger

-Carl Gustav Jung

-Jürgen Habermas

-Karl Popper

-Jacques Lacan

-Karl Marx

-Friedrich Engels

-Thomas Piketty 

Yuval Noah Harari

-Pankaj Mishra

-Lev Trotski

-Tom Holland

-Fjodor Dostojevski

Albert Camus

-Ernest Hemingway

-Jean-Paul Sartre

-Søren Kierkegaard 

-William Blake

-William Butler Yeats

-Jacques Brel

-Nizar Qabbani

-Jean de la Fontaine 

-Ibn Al-Muqaffa: Kalila Wa Dimna

-Mohamed Ouaamari: Groetjes uit Vlaanderen

-Maarten Boudry

-Ismat Seif al-Dawla

-Jaap Kruithof


Links:

-Dyab Abou Jahjah op twitter

boekhandel Passa Porta in Brussel


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Een gedachte over “drie boeken #110: Dyab Abou Jahjah

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s