drie boeken #103: Ann Dooms

“Ik ben eigenlijk altijd aan het lezen, en ik ben daar zeer gretig in; daardoor is de grens tussen werk en vrije tijd heel vaag.”


Ann Dooms (1978) is professor wiskunde en data-wetenschappen (Mathematics and Data Science) aan de Vrije Universiteit Brussel, de VUB. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen, zoals het digitaliseren van oude manuscripten. Ze schrijft een column in de krant De Tijd waarin ze haar vakgebied toepast op de actualiteit. Ze schreef ook het boek Van melkweg tot moraal: wetenschap en verwondering, samen met Katleen Gabriels (bestel hier), over de plaats van de mens in het universum, waarin de schrijfsters ook vrouwelijke wetenschappers in de aandacht brengen die onterecht vergeten zijn. Haar recentste boek Wiskunde verschijnt in de Nerdland-reeks van Lieven Scheire. (Bestel hier)

Ik ging naar haar toe op de VUB-campus in Etterbeek, waar we gingen zitten aan haar bureau. Links van mij een volgeschreven krijtbord met allerlei tekens die ik niet kon ontcijferen, achter mij een boekenkast, vòòr mij uitzicht op de campus.

Ons gesprek ging over hoe je ervoor zorgt dat haar vakgebied toegankelijk is voor méér dan topspecialisten alleen, over lesgeven aan de universiteit, over haar zoontje en robots, over wiskunde in The Simpsons, en over het boek dat ze aan het schrijven is.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Ann Dooms.

“De schrijvers van The Simpsons hebben bijna allemaal een doctoraat in de wiskunde of natuurkunde, bijna in elke aflevering zit een wiskundige grap.”

de boekenkast van Ann Dooms


“In Fermat’s Last Theorem leer je ook over cryptografie, over het breken van codes in de oorlog, de grondslagen van de logica, het is prachtig wat er allemaal in beschreven wordt.”

1. Simon Singh: Fermat’s last theorem. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb zelf een kandidaatsdiploma in de fysica, en toch heb ik van Fysica van Lieven Scheire heel wat dingen opgestoken.”

2. Lieven Scheire: Fysica. Bestel hier (affiliate)


3.  Hans Van de Water en Toon Verlinden: The floor is yours. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Diophantus: Arithmetica

-Marie-Sophie Germain

-Andrew Wiles

-Ann Dooms: Wiskunde. Een wandeling in de wonderlijke wereld van de mathematica

-Simon Singh: The code book

-Simon Singh: The Simpsons and their mathematical secrets

-Carlo Frabetti & Wendy Panders: Alice in Wiskunde Wonderland

-Carlo Frabetti & Wendy Panders: Alice in Wetenschapswonderland

-Lewis Carroll: Alice in Wonderland

-Hetty Helsmoortel: De geknipte genen

-Ann Dooms & Katleen Gabriels: Van melkweg tot moraal


Links:

-Ann Dooms aan de VUB

podcast Nerdland van Lieven Scheire

de columns van Ann Dooms in Eos Magazine


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s