drie boeken #102: Lieven Van Gils

“Onze binnenhuisarchitect vond het raar dat we onze boeken niet in het bureau wilden, maar in de living. Voor hem waren boeken iets bestofts dat je naast je dossiers zet, in je werkruimte. Voor ons zijn boeken het tegenovergestelde, boeken zijn plezier.”


Lieven Van Gils (1964) is televisiemaker. Wij waren collega’s bij Studio Brussel, daarna ging hij op de sportredactie werken, nog later werd hij talkshowhost op televisie. Hij presenteerde Phara, Reyers Laat en uiteindelijk Van Gils & gasten. Hij maakte ook een boekenprogramma op Radio 1: Zomerhuis met boeken. En nu is hij filmrecensent, of beter het gezicht van fictie, series en film voor VRT nieuws.

Ik was bij Lieven Van Gils thuis op bezoek, hij woont in Keerbergen. We gingen in de living zitten, ramen open, naast de boekenmuur die een volledige wand in zijn woonkamer beslaat. Hij vertelt vol passie over boeken, over zijn favoriete leeszetel die wat verder stond, over zijn half mislukte pogingen om zijn kinderen aan het lezen te krijgen, over schrijvers interviewen op televisie, en over het boekenprogramma dat hij ooit op tv wil presenteren.

“Dat is de luxe van graag lezen: je kunt je nooit in je leven nog vervelen. Zelfs aanschuiven, wachten is tof, want dan heb je tijd om een boek te lezen.”

de boekenkast van Lieven Van Gils


“De weg van Cormac McCarthy heeft mij geweldig diep geraakt. Het is hartverscheurend. Misschien ook omdat het over een vader-zoonrelatie gaat.”

1. Cormac McCarthy: De weg. Bestel hier (affiliate)


“Als je aan Schitterende ruïnes begint, voel je het vanaf de eerste bladzijde: je springt op een surfplank, je begint te glijden op een golf die eindeloos blijft duren en het is alleen nog maar genieten.”

2. Jess Walter: Schitterende ruïnes. Bestel hier. (affiliate)


Johan Harstad schrijft over jazz alsof je echt naar jazz luistert, je hoort de muziek.”

3. Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Stephen Fry: Mythos

-Yuval Noah Harari: Sapiens

-Bill Bryson

-Michaël Borremans: As Sweet As It Gets

-John Williams: Butcher’s Crossing

-Yuval Noah Harari: Homo Deus 

-Jostein Gaarder: De wereld van Sofie

-Cormac McCarthy: All the pretty horses

-Cormac McCarthy: No country for old men

-Colson Whitehead: The underground railroad

-Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa  

-Jess Walter: De nietige miljoenen

-Jonathan Coe: The Rotters’ Club

-Jonathan Coe: Mr Wilder & Me

-Julian Barnes: The Sense of an Ending 

-Johan Harstad: Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

-Marian Engel: Beer

-Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale

“Je moet boeken met respect behandelen. Waar ik niet tegen kan, is dat een boek gebruikt wordt voor iets waar het niet voor dient, bijvoorbeeld om een tafel stabiel te houden. Daar word ik woedend van.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s