drie boeken #101: Friedl’ Lesage

“Na mijn ongeval en het lezen van Montaigne dacht ik: als ik nu nog radio maak, zal het over het leven gaan. Want als het erop aankomt, willen we toch allemaal weten hoe dat moet, het leven.”


Radiopresentatrice Friedl’ Lesage (1970) is mijn gast in deze aflevering. Ze presenteert Touché op Radio 1, daarvoor deed ze De Nieuwe Wereld, Het beste moet nog komen, én een boekenprogramma: Friedl’, een leven in boeken. Ze presenteerde ook op Radio 2, Studio Brussel en Ketnet. In haar programma’s kiest ze de laatste jaren voor diepe gesprekken met haar gasten.

Ik ging bij haar thuis op bezoek. Ze woont in Brussel, maar heeft ook een huis in Wallonië, in een dorpje onder Namen, op een plek met een tuin en een prachtig uitzicht.

Friedl’ vertelt in ons gesprek over de val die haar ziek maakte, en het boek dat haar hielp genezen. Over literatuurprijzen en hoe de beslissing over een winnaar gebeurt – een blik achter de schermen van een literaire prijs. Over schrijvers interviewen voor de radio, A.F.Th van der Heijden of Jeroen Brouwers, en over het boek dat Erwin Mortier haar aanraadde tijdens een strandwandeling.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Friedl’ Lesage.

de boekenkast van Friedl’ Lesage


“In 2004 heb ik in Zweden een val gemaakt waar ik niet van genas. Ik kon niks meer. De dokter zei: zoek een boek waarin je misschien maar één pagina per dag kan lezen, maar waarvan elke pagina je voeding kan geven om er een hele dag over na te denken.”

1. Michel De Montaigne: Essays. Bestel hier (affiliate)


“Ulysses van James Joyce is vooral een ongelooflijke ontdekking, om te leren begrijpen waar dit boek over gaat, hoe die man dat destijds heeft geschreven.”

2. James Joyce: Ulysses. Bestel hier (affiliate)


“Ik heb Vita leren kennen tijdens een strandwandeling met Erwin Mortier. De échte reisgids van het zuiden van Engeland is dit boek.”

3. Victoria Glendinning: Vita. Het leven van V. Sackville-West. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Franz Kafka

-Federico García Lorca

-Geert Lernout

-Dimitri Verhulst

-Van Dale woordenboek

-Ons kookboek KVLV

-Friedl’ Lesage: Een leven in boeken

-Marja Pruis

-Vicky Vanhoutte

-Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn 

-Erwin Mortier

-A. F. Th. van der Heijden

-Jeroen Brouwers

-Cyriel Verschaeve

-Connie Palmen

-Sylvain Tesson: Ongebaande paden

-Sylvain Tesson: De sneeuwpanter


Links:

-Friedl’ Lesage in Touché op Radio 1

Brands met boeken op VPRO

Erwin Mortier in de podcast ‘drie boeken’

Monk’s House

Toen ik voorzitter was van de Fintro Literatuurprijs, en Stefan Hertmans de publieksprijs won en niet de grote prijs, zei hij tegen mij: “mijn jury was groter”.


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Een gedachte over “drie boeken #101: Friedl’ Lesage

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s