gelezen: Robert Seethaler: Een heel leven

Een heel leven van de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler is een klein pareltje. (Bestel het boek hier.) 150 pagina’s dik, vertelt het boekje het leven van Andreas Egger. Hij woont op een berg in een onooglijk dorpje. Hij is invalide: hij mankt, en is eenzaam; hij kent slechts één keer in zijn leven de liefde: Marie.

Tijdens zijn leven ziet Andreas de moderniteit binnentreden, met de komst van skiliften en toeristen met vrije tijd. Een groot deel van zijn leven is hij als arbeider bij de bouw van de liften zelfs een klein radertje in de onstuitbare voortgang van het moderne leven.

Het aantrekkelijke en prachtige van dit boekje is de hoofdfiguur, die een eenzaam leven leidt in een ruw berglandschap. Hij lijkt de mensen niet goed te begrijpen, hij bekijkt de vooruitgang met grote ogen. Op het einde van zijn carrière werkt hij als berggids, en bedenkt hij:

Kennelijk zochten de mensen in de bergen iets waarvan ze dachten dat ze het lang geleden waren kwijtgeraakt. Hij kwam er nooit achter wat precies, maar hij raakte er met de jaren steeds meer van overtuigd dat de toeristen in feite niet achter hem maar achter een of ander onbekend en onverzadigbaar verlangen aan strompelden. (p. 119-120)

Andreas Egger: de eenzame ziel op de berg. Een volledig leven verteld in amper 150 bladzijden.

Het boek riep bij mij hetzelfde gevoel op als Wereld en wandel van Michael K van J.M. Coetzee. Beide boeken werden mij door gasten in de podcast ‘drie boeken’ hartstochtelijk aangeraden: Een heel leven door Fien Sabbe, Wereld en wandel van Michael K. door Hilde Van Mieghem.

Bestel Een heel leven hier.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s