drie boeken #100: Freek de Jonge

“Alleen al voor de buitenkant van een boek heb ik ontzag en bewondering. Een boekenwinkel is voor mij een magische plek.”


In deze 100ste aflevering is mijn gast de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge.

Freek de Jonge werd geboren in 1944, zijn vader was dominee. Samen met Bram Vermeulen vormde hij Neerlands Hoop, In Bange Dagen, waarmee ze het Nederlandse cabaret voor altijd zouden veranderen. Later ging Freek de Jonge solo. Hij maakte conferences en theater, schreef boeken, maakte films, presenteerde op televisie en maakte muziek, hij kwam op 1 in de Nederlandse hitparade met Leven na de dood. Freek de Jonge is een monument in het Nederlandse cabaret en cultuurleven.

Hij trouwde in 1971 met Hella. Zij is beeldhouwster, kostuumontwerpster, schrijfster en de vrouw die ervoor zorgt dat er enige structuur zit in het huishouden.

Freek nodigde mij bij hem thuis uit, in Muiderberg in Nederland. Toen ik aanbelde, deed Hella open en liet mij het schilderij zien waaraan ze werkte voor een tentoonstelling. Daarna kwam Freek mij halen voor ons gesprek. We wandelden door het huis, door de living, langs een piano, door een lange gang, en gingen achteraan in het huis zitten, in de werkplaats van Freek. Ik zag een boekenkast, een gitaar, een foto van Neerlands Hoop en aan een andere muur een grote tekening van Gerard Reve. We gingen zitten aan het bureau van Freek, waarop een laptop stonden en hier en daar boeken lagen.

Ons gesprek ging uiteraard over lezen, over de opdracht die hij zichzelf gesteld heeft om klassiekers te lezen, over zijn leesritueel ’s avonds in bed. Over opgroeien in een religieus huis, over hoe Bram Vermeulen het talent in hem naar boven haalde, én over de boekenreeks waaraan hij nu aan werkt: zijn memoires. (bestel hier Kom verder! Memoires 1)

Wat je niet kan horen, is het typische Freek de Jonge monkellachje, zo bekend van zijn optredens – waarmee hij mij tijdens het gesprek zat aan te kijken.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Freek de Jonge.

de boekenkast van Freek de Jonge


“Vaderland is opgebouwd uit hoofdstukken van hooguit 5 bladzijden waarvan ik er elke dag voor het slapengaan één las. Ik heb er in totaal dus ruim 100 dagen over gedaan.”

1. Fernando Aramburu: Vaderland. Bestel hier (affiliate)


“Leerschool is een fantastisch boek. Dit is wat ik iedereen gun die iets leest of ergens naartoe gaat om te kijken: dat die bij zichzelf een talent en passie ontdekt waar hij zijn leven aan wil besteden. Het zit in ieder van ons en het wordt in de meest geraffineerde manieren door de omgeving of door wie dan ook kapot gemaakt, en we conformeren ons aan dat idee en denken ‘het zit er voor mij niet in’, maar tot de laatste dag kan je tot een inzicht komen.”

2. Tara Westover: Leerschool. Bestel hier (affiliate)


“De geschiedenis van mijn seksualiteit is eigenlijk een conférence. Je wordt voortdurend als lezer aangesproken. Het kan niet lang duren, dit komt op het toneel.”

3. Sophie/Tobi Lakmaker: De geschiedenis van mijn seksualiteit. Bestel hier (affiliate)De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Freek de Jonge: Kom verder! Memoires 1

-Freek de Jonge: Reikhalzend verlangen. Memoires 2

-Harry Mulisch

-Fjodor Dostojevski 

-Herman Melville: Moby Dick

-Charles Dickens: Great expectations 

-John Cheever

Connie Palmen

-Truman Capote

-Lev Tolstoj

-Walter Nigg

-Wolfram Eilenberger: Het tijdperk van de tovenaars. Het grote decennium van de filosofie, 1919-1929

-Lieneke Frerichs: Nescio: Leven en werk van J.H.F. Grönloh

-G.A. Wumkes: Uit het leven en levenswerk van J. van Dijk Mzn. 

-J.A. Dèr Mouw

-Gerard Reve

-Wim T. Schippers 


Links:

de website van Freek de Jonge

de website van Hella de Jonge

“Bij Gerard Reve is het net als bij Wim T. Schippers: je hebt altijd het onbehaaglijke gevoel van een beetje genaaid te worden.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s