gelezen: Barack Obama: The Audacity of Hope

The Audacity of Hope is het tweede boek van Barack Obama, het verscheen in 2006 toen hij de Amerikaanse staat Illinois vertegenwoordigde als senator. In zijn debuut, Dreams from my father, vertelt hij zijn levensverhaal: hoe hij als jonge zwarte man opgroeide en zijn weg zocht in de Verenigde Staten van Amerika. The Audacity of Hope gaat over politiek.

De politicus Barack Obama vertelt in prachtig Engels over de start van zijn politieke carrière, over het leven als senator, over compromissen zoeken met collega’s, over zijn avonturen op het campagnepad, over de druk op zijn huwelijk met Michelle. De verschillende hoofdstukken cirkelen rond thema’s als geloof, waarden, de grondwet, ras, politieke carrière, familie. Telkens gebruikt hij persoonlijke verhalen om zijn politieke standpunten te argumenteren of te illustreren. Zoals de eerste keer dat hij het Witte Huis in Washington zag, en hoe dichtbij je toen (in 1984) nog kon komen.

Obama toont zich in dit boek als een man die zich inleeft in de argumenten van de tegenpartij – “ik begrijp het gevoel van deze mensen” – als een man van de rede die doorheen tegenstellingen op zoek gaat naar een gemeenschappelijke basis om op te bouwen.

Hij heeft het over de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten en bekritiseert de invasie in Irak onder (zijn voorganger – wist hij toen nog niet!) president George W. Bush. Hij spreekt over het probleem van economische vluchtelingen aan de grens met Mexico, maar ook over hoe Amerikanen hun grondwet moeten interpreteren en hoe belangrijk het is om tienerzwangerschappen te voorkomen. Het hele boek is doordrongen van het optimisme en de nadruk op hoop die zo kenmerkend zou worden voor zijn latere presidentschap.

In de epiloog van het boek vertelt hij over de Democratische Conventie van 2004 in Boston waar hij keynote speaker was voor de presidentscampagne van John Kerry. Daar kwam hij als politicus voor het eerst in de nationale belangstelling. In dit fragment vertelt Obama hoe hij begon te schrijven aan die speech, met in zijn hoofd de uitspraak van de geestelijke Reverend Jeremiah A. Wright Jr, die in een preek ooit sprak over “the audacity of hope”:

“That was the best of the American spirit, I thought – having the audacity to believe despite all the evidence to the contrary that we could restore a sense of community to a nation torn by conflict; the gall to believe that despite personal setbacks, the loss of a job or an illness in the family or a childhood mired in poverty, we had some control – and therefore responsibility – over our own fate.

It was that audacity, I thought, that joined us as one people. It was that pervasive spirit of hope that tied my own family’s story to the larger American story, and my own story to those of the voters I sought to represent.

I turned off the basketball game en started to write.” (p. 356-357)

Ik heb eerst Dreams from my Father herlezen, en aansluitend dit boek, klaar voor het verschijnen van A Promised Land, deel 1 van Obama’s presidentiële memoires.

Een gedachte over “gelezen: Barack Obama: The Audacity of Hope

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s