drie boeken #49: Sammy Mahdi

“Op mijn zes jaar ging ik elke week met mijn mama naar de bibliotheek. Ik deed niets anders dan boeken lezen. Op mijn 12 jaar had ik àlle boeken van de gemeentelijke bibliotheek gelezen, ook die voor volwassenen.”

Luister hier naar de podcast Drie boeken met Sammy Mahdi.


Mijn gast in deze aflevering van de podcast ‘drie boeken’ is Sammy Mahdi (1988), staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering Alexander De Croo. Hij is federaal parlementslid, was jarenlang jongerenvoorzitter van CD&V en recent ook kandidaat om de partij te leiden.

Dit gesprek werd opgenomen twee weken vòòr Sammy Mahdi staatssecretaris werd. We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Vilvoorde. We hebben gepraat in de living/keuken, waar behalve een grote salon enkel een boekenrekje en een tafel staan, en aan die tafel gingen we zitten. Sammy Mahdi heeft ook een hond Pamuk, die hij eerst naar het terras lokte zodat we rustig konden praten.

In ons gesprek vertelt hij over zijn vreemde gewoonte als hij een boek leest, hoe hij als kind letterlijk de hele plaatselijke bibliotheek uitlas en waarom hij zichzelf de Obama van de Aldi noemt. Hij onthult ook welk boek hij zelf aan het schrijven is, welke raad die hij kreeg van een schrijver en hoe hij dan vervolgens het tegenovergestelde deed. Een gesprek over lezen én politiek, over Trump en Machiavelli.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Sammy Mahdi.


LUISTER HIER NAAR DE PODCAST DRIE BOEKEN MET SAMMY MAHDI.

Abonneer je hier nu gratis op de podcast

of via Spotify

de boekenkast van Sammy Mahdi

Elke keer als ik 1984 van George Orwell lees, zijn er nieuwe dingen die mij opvallen, en zijn er aanknopingspunten met de realiteit van vandaag.

  1. George Orwell: 1984

“Een boek lezen zoals De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, waarin iedereen maar wat aanprutst in het leven, is op zich wel geruststellend, om het gevoel te hebben dat we uiteindelijk allemaal maar een beetje prutsers zijn.”

2. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan


3. Albert Camus: De vreemdeling


LUISTER HIER NAAR DE PODCAST DRIE BOEKEN MET SAMMY MAHDI.

en abonneer je hier gratis op de podcast

Terwijl ik lees, luister ik graag naar muziek. En ik zet altijd één en hetzelfde liedje op bij een boek. Dus ik kan dat liedje een uur on repeat zetten terwijl ik zit te lezen. Het is mijn achtergrondmuziek bij de verbeelding.


De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden:

-Riad Sattouf: L’Arabe du future

-Bart De Wever: Over identiteit

-Wouter Beke

-Koen Geens

-Barack Obama

-Emmanuel Levinas

-Socrates 

-Niccolò Machiavelli 

-Orhan Pamuk


Links:

de website van Sammy Mahdi

de website van de staatssecretaris voor asiel en migratie

“Een klein stukje wantrouwen ten aanzien van beleidsmakers is nooit verkeerd.”


Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe

Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Een gedachte over “drie boeken #49: Sammy Mahdi

  1. Zéér interessante persoon om naar te luisteren. De heer Oosterlinck kan op een zeer serene manier de juiste vragen stellen en deze werden dan ook op een adequate manier beantwoordt door Sammy. Eindelijk eens een mooi initiatief om langs deze weg naar mensen te luisteren die echt iets te vertellen hebben over de boeken die ze gelezen hebben en er ook commentaar te kunnen op geven. Dit is een snoepwinkel voor de boekenliefhebber.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s