gelezen: Ocean Vuong: Op aarde schitteren we even

Gelezen: Op aarde schitteren we even, een roman van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Ocean Vuong. Het boek is een brief van een zoon aan zijn Vietnamese moeder. De zoon woont met zijn familie in de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt liefkozend “Hondje” genoemd en vertelt over zijn harde jeugd, zijn eerste liefde en de herinneringen aan zijn moeder, die het Engels niet beheerst en in een nagelsalon werkt. Doorheen zijn eigen verhaal vertelt de zoon ook de geschiedenis van zijn familie.

Op aarde schitteren we even gaat over liefde, maar nog meer over geweld. Het boek beschrijft de keiharde realiteit van een Vietnamese jongen in de armere delen van een Amerikaanse stad, maar doet dat uitzonderlijk sensitief en poëtisch. Het is een schitterend boek vol onvergetelijke beelden, vol gevoel en diepte. Alsof de poëzie de rauwe samenleving compenseert.

“De lucht om ons heen is donkerrood, of misschien zien alle avonden er zo uit, zoals ze weergegeven worden in mijn herinnering aan hem. Neergeknuppeld.” (p. 163)

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op dit boek. Grote aanrader. Dit is trouwens het boek dat in het eerste halfjaar van mijn podcast ‘drie boeken‘ het meeste werd genoemd door mijn gasten.

Een gedachte over “gelezen: Ocean Vuong: Op aarde schitteren we even

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s