gelezen: Nenad Joldeski: Ieder zijn eigen meer

Gelezen: Ieder zijn eigen meer van de Macedonische schrijver Nenad Joldeski. Hij werd geboren in Struga, een stad die een belangrijke rol speelt in deze verhalenbundel.

Wat een bijzonder, ontregelend boekje. Ontregelend omdat het boek het vaste idee dat je van een verhaal hebt, overhoop knalt. Er zijn verhalen, er zijn droomwerelden en -gedachten die lijken te versmelten met de realiteit. Het meer van Ohrid en de rivier de Zwarte Drin staan centraal. Het gaat over een vader, over het schrijven zelf. Er zijn fragmenten uit andere boeken en verhalen, en daar dan weer commentaar op. Er is een trompettist die een brug kan bouwen door aan de oever van de rivier op zijn trompet te blazen. De verhalen in Ieder zijn eigen meer zijn soms dromerig en sprookjesachtig, vaak melancholisch en altijd poëtisch; soms kreeg ik er kop noch staart aan. Is dit wel een verhalenbundel?

“Ze ging ’s morgens de deur uit en nam zonder het zelf te weten alles mee: de boeken, de meubels, de gitaar, de kussens, de deuren, de ramen, alle voorbije herinneringen, de geur van sinaasappels en de smaak van peren die op onze lippen zat, de complete tijd en een foto waarop we in een meervoudige belichting in de donkerblauwe zee zwemmen.”

Ik heb Ieder zijn eigen meer ingelezen voor de Luisterpuntbibliotheek.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s