drie boeken #41: Koen Vanmechelen

“Ik kom uit een intellectuele familie, een familie waar het boek heel erg aanwezig was. Op cadeautjesdag was er altijd een boek bij. En een boek was een teken van kennis.”

Koen Vanmechelen.JPG

Luister hier naar de podcast Drie boeken met Koen Vanmechelen.

  In deze aflevering is mijn gast kunstenaar Koen Vanmechelen (1965). Zijn bekendste kunstproject is The Cosmopolitan Chicken Project, waarin hij probeert om via het kruisen van kippenrassen tot een soort kosmopolitische kip te komen. Hij schildert, maakt conceptuele kunst en gaat spreken overal in de wereld. Zijn kunst gaat over identiteit en diversiteit en hij werkt voortdurend op het snijpunt van kunst, natuur en wetenschap. Ons gesprek vond plaats in LABIOMISTA, op het terrein van de oude zoo van Zwartberg in Genk. LABIOMISTA is behalve het atelier en de werkplaats van Koen Vanmechelen ook een enorm park met kunstwerken, een stuk wildernis én een bibliotheek. Ons gesprek gaat over zijn dyslexie en wat hem dat opgeleverd heeft in het leven. Koen Vanmechelen vertelt over de functie van kunst in de samenleving, over zijn vader die boeken verslond en over een opslagplaats vol boeken die hij bijna vergeten was. Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Koen Vanmechelen.

Luister hier naar de podcast Drie boeken met Koen Vanmechelen.

Abonneer je hier gratis op de podcast

of via Spotify  
“Van in het begin van mijn carrière als kunstenaar ben ik het podium opgegaan, ben ik lezingen beginnen te geven. Ik ben daar goed in geworden, en dat komt door mijn dyslexie. Heel dikwijls is je zogezegde handicap ook je voordeel.”
HipstamaticPhoto-615032415.966779
de boekenkast van Koen Vanmechelen in Villa OpUnDi in Labiomista
 
“Paul Kingsnorth maakt in Savage Gods een ode aan de kunsten, en hoe de kunsten de wereld kunnen veranderen.”
1. Paul Kingsnorth: Savage Gods images.jpeg   2. Joseph Conrad: Heart of Darkness 540x840  
“We zijn als mensen verhalenvertellers, en daarin kom ik heel sterk met John Gray overeen: er is maar één waarheid en dat is de natuur. Dat is het enige ijkpunt dat we hebben. Al de rest is fictie.”
3. John Gray: Straw Dogs images-1.jpeg

 

 

Luister hier naar de podcast Drie boeken met Koen Vanmechelen.

Abonneer je hier gratis op de podcast

of via Spotify   De andere auteurs en boeken waarover we het tijdens ons gesprek hadden: -Paul Kingsnorth: Beast –Yuval Noah Harari  -Gregie De Maeyer –Geerdt Machiels   Links:Koen VanmechelenLabiomistade columns van Koen Vanmechelen in Het Belang van Limburg
“Ik ben een positief denkende mens maar ik zoek ook het conflict. We hebben de kooi en de vrijheid. Kunst is het orakel van Delphi, het laat je twee kanten zien.”
  Redactie voor deze podcast: Katoo De Langhe Muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by https://www.free-stock-music.com   Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)   https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Koen Vanmechelen.JPG

Een gedachte over “drie boeken #41: Koen Vanmechelen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s