Viva La Vida – coronadagboek 2

Het bewijs ligt hier voor mij, te schitteren op mijn bureau.

Net vòòr theaterzalen, koffiezaken en musea op slot gingen wegens het coronavirus, heb ik nog een laatste tentoonstelling gezien: EXIT van Kris Martin in het S.M.A.K. in Gent.

Om maar meteen de olifant in de kamer te benoemen: Kris Martin is een Belgische artiest, geen Britse zanger. Kris met de K van kunstenaar, niet met de C van Coldplay.

Het was de openingsavond van de tentoonstelling en het was duidelijk: kosten noch moeite waren gespaard om de hoogtepunten van het oeuvre van Kris Martin samen te brengen. Op de vloer van het S.M.A.K. lag blinkende confetti die niet van papier, maar van brons gemaakt was. Er was een pak papier waarop de kunstenaar eigenhandig heel het boek De Idioot van Dostojevski overgepend had en de naam van de hoofdpersoon vervangen door zijn eigen naam. Typisch. 1494 pagina’s. Hij had ook steentjes gevonden op het strand en daarmee de woorden I am not an idiot gevormd. Het begrip idioot liep als een rode draad door de tentoonstelling.

Er was het kunstwerk ‘Holy grail’: een bekertje van een bedelaar op een loden sokkel, er was een schoen van een overleden soldaat, een kapotte Chinese vaas die knullig weer aan elkaar was gekleefd en meer dan honderd potjes, vaasjes en kommetjes water die zonder twijfel ons consumptiegedrag symboliseerden. Allemaal vondsten als het ware. Overschotjes, afval, waardeloze prullen waarvan Kris Martin iets waardevols had proberen te maken.

Ik zag een reuzenzwaard en een microscoop met aangepaste lens die de wezens in de verte nietig maakte. We zijn allemaal klein en klaar om te vergaan. En er was het gouden afgietsel van een dood insekt: een bij die op de grond achter glas lag. Alsof we in het museum aandachtig mochten toekijken hoe de planeet om zeep gaat.

Toen kwam Mauro Pawlowski. Mauro was ingehuurd om het openingsfeest op te vrolijken met een optreden. Hij had zijn microfoon en gitaarversterker bovenop de bronzen confetti’s opgesteld en plaatste een hoed op zijn hoofd waardoor hij eruitzag als een jood die net Aalst carnaval ontvlucht was. Voor het overige deed hij zijn best om het optreden kunstzinnig te doen klinken. Zo was er een zacht lied over een meisje waarin Mauro plots begon te schreeuwen en het kind voor het vuil van de straat uitschold. Tenminste, als ik het goed begrepen heb. Ik stond ook maar wat idioot in het rond te kijken, deel van het ondankbaar kletsende premièrepubliek.

Het was een mooie avond. Er waren drankjes aan de bar, we mochten nog dicht tegen elkaar staan en dat deden we dan ook met volle overtuiging. Er waren dure vrouwen met blond haar, er waren hippe mannen met broeken en er waren kunstenaars. De hoofdvogel was Michaël Borremans, die kwam binnenlopen tijdens het optreden van Mauro. Eén van zijn kunstwerken is enkele jaren geleden verkocht voor 2,7 miljoen euro, wat hem de duurste levende Belgische kunstenaar maakte, en dus de duurste kunstenaar in de ruimte, en dat doet iets met je, dat geeft een aura waardoor mensen met je komen praten en dingen vragen.

Ik wilde ook wel iets vragen aan Michaël Borremans maar ik wist niet goed wat, dus heb ik toen Mauro uitgezongen was maar de exit opgezocht. Terwijl de rest van de gratis kunstliefhebbers nog eens langs de kunstwerken liep en in de bronzen confetti’s ging graaien. Ik heb er ook een paar meegepikt. Je weet maar nooit. En die liggen hier nu op een envelopje quasi-illegaal te blinken voor mijn gretige ogen. Bronzen schandaaltjes. Die op dit moment meer toeschouwers hebben dan hun tienduizenden collegaatjes in het  lege S.M.A.K..

Danku Kris Martin. Hier alleen thuis vier ik uw prachtige oeuvre. Feest. Confetti. En Viva La Vida.

HipstamaticPhoto-605373321.684237.JPG

Infanterie – coronadagboek 1

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s