gelezen: Haruki Murakami: Romanschrijver van beroep

Gelezen: Romanschrijver van beroep, een boek waarin de Japanse schrijver Haruki Murakami vertelt over zijn schrijverschap. In verschillende hoofdstukken (“een reeks essays”, noemt hij het zelf) heeft hij het over: hoe hij begon met schrijven toen hij nog een jazzclub uitbaatte in Tokio, literaire prijzen en hoe belangrijk hij die vindt (niet), wat originaliteit is, over het fysieke aspect van schrijven, over personages, over zijn doorbraak in het buitenland, over zijn schrijfritueel:

Bij een roman is het mijn regel om per dag zo’n tien pagina’s te schrijven, gerekend in Japans ruitjespapier voor vierhonderd lettertekens. Dat komt overeen met ongeveer tweeënhalve schermpagina op mijn Mac (…) ‘Zo doet een artiest dat niet,’ zullen sommige mensen misschien tegenwerpen. ‘Dat is toch als in een fabriek?’ Tja, daar zeg je wat. Misschien is dat inderdaad niet hoe een kunstenaar het doet. Maar waarom moet een romanschrijver zich als een kunstenaar gedragen? Wie heeft dat in godsnaam ooit bepaald? Niemand, toch? We mogen romans schrijven op de manier die we zelf willen. Zodra je inziet dat je helemaal geen kunstenaar hoeft te zijn, is dat ineens een pak van je hart.” (p. 116 – 117)

Een fascinerende blik in de schrijfkeuken van een intussen klassiek auteur, die zijn eigen carrière met een prachtige verwondering bekijkt.

Ik sprak veel over Murakami met Leen Demaré in de podcast ‘drie boeken’. Boek gekocht in de nieuwe boekhandel Luddites Books & Wine in Antwerpen.

HipstamaticPhoto-604773224.171281 3.jpg

3 gedachten over “gelezen: Haruki Murakami: Romanschrijver van beroep

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s