gelezen: Tommy Wieringa: Totdat het voorbij is

Klein pareltje gelezen (63 pagina’s) van de onvolprezen Nederlandse schrijver Tommy Wieringa. Totdat het voorbij is bundelt korte stukjes en verhalen waarin zijn dochters en het vaderschap een rol spelen. Over dood en vergankelijkheid, over zijn eigen moeder, over kinderen en flesjes en luiers.

Een interviewster in Kortrijk vraagt of hij gelukkig is. “Hoe kun je ongelukkig zijn als je de wereld opnieuw ziet beginnen, zeg ik.” (p. 14) Een boekje van een verrukkelijke sensitiviteit.

Fragment, over een 8-jarige verlegen jongen op het voetbalveld die van zijn trainer harder achter de bal moet lopen:

Het is een harde wereld, die van deze man, begrijpt de jongen; hij zal koste wat kost proberen zich aan te passen. Om niet gewisseld te worden. Om niet getreiterd te worden en geen pispaal meer te zijn. Gaandeweg zijn leven zal hij zijn innerlijk pantseren en proberen zijn gevoelens te laten afsterven. Om bij de wereld te horen, zal hij erop moeten gaan lijken. Hij is op de groep aangewezen, zonder de groep is hij een zwevende punt in de duisternis; hij zal alles in het werk stellen om er niet buiten te vallen. Hij zal zijn verbijstering over het leven op aarde leren verbergen achter onverschilligheid, of, als dat niet genoeg is, achter bitter cynisme. Maar zijn diepe verlegenheid zal er niet door verdwijnen, niet werkelijk – ondergronds zal die hem altijd vergezellen.” (p. 52)

Gekocht in boekhandel Paard van Troje in Gent.

HipstamaticPhoto-603391366.786732.jpg

ook gelezen van Tommy Wieringa: De heilige Rita en Honorair Kozak.

Een gedachte over “gelezen: Tommy Wieringa: Totdat het voorbij is

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s