gelezen: Stefan Hertmans: Naar Merelbeke

Herlezen: Naar Merelbeke, een boek uit 1994 van Stefan Hertmans (lang voor het immense succes van Oorlog en terpentijn in 2013).

Het verhaal gaat over een jongen die in Vlaanderen opgroeit, graag alleen is in de natuur en een grote verbeeldingskracht heeft. Merelbeke is voor hem een droomplek:

Bij die beek zat vaak, als het wat later op de middag werd, een merel te fluiten. Op een of andere manier werd ik gelukkig van dat geluid. En omdat ik mijn grootvader bij andere gelegenheden soms had horen zeggen dat hij naar Merelbeke moest, begon ik me die gemeente voor te stellen als het paradijs op aarde, zoiets als een plek waar de mooiste beek met duizend merels was.” (p. 57)

Naar Merelbeke gaat voorts over Pol de paling en Louis de sprekende parkiet, over valse lente en extase door muziek; het boek is tegelijk volks en poëtisch, en schitterend geschreven in Hertmans’ zintuiglijke stijl. De kern is jeugd en fantasie, wellicht goed samengevat in dit prachtige fragmentje. De hoofdpersoon heeft van zijn nonkel Doresta uit Rouen (de stad die in zijn recente roman De bekeerlinge ook een grote rol speelt) een cahier gekregen om op te schrijven wat hij meegemaakt heeft:

Maar ik vatte het plan op in mijn cahier een verhaal neer te schrijven waarin ik dingen zou vertellen, precies zoals ze me overkomen waren, maar dat ik tegelijk die dingen ook zou vervalsen, versterken met verzinsels van allerlei aard, opdat niemand zou weten waar de dingen stonden die me echt pijn hadden gedaan.” (p. 110)

HipstamaticPhoto-568119300.779348.jpg

de website van Stefan Hertmans

4 gedachten over “gelezen: Stefan Hertmans: Naar Merelbeke

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s