gelezen: Luc Haekens: De Ideale Walter

De Ideale Walter is een roman van tv-reporter Luc Haekens, ondermeer bekend van zijn reportages voor De Ideale Wereld op Canvas. Het is een luchtige satire op de televisiewereld, opgebouwd als een thriller, al krijgt de spanning nooit de bovenhand.

In het verhaal doet tv-tycoon Walter Molenaer alles om zijn commerciële tv-station van de ondergang te redden als er een concurrende zender van start gaat. Hij heeft zijn vaste clubje tv-makers dat nieuwe kijkcijferkanonnen moet ontwikkelen. Maar het succes ligt jaren achter hen, en de zogenaamde realityreeksen die ze bedenken hebben niks met de realiteit te maken: manipulatie is troef.

Luc Haekens verwerkt voortdurend verwijzingen naar bestaande tv-figuren, -programma’s en -zenders in zijn boek (benieuwd wat Wouter Vandenhaute van dit boek vindt; en de mensen achter Gert Late Night, Vier en Woestijnvis zullen wel even slikken) maar het blijven vrijblijvende suggesties; De Ideale Walter geeft vooral een entertainende inkijk in een groteske versie van het televisielandschap. Al is de kritiek op de uitwassen van de tv-wereld niet mis te verstaan: immoraliteit, bedrog, gewetenloze arrogantie en slechts één doel: hoge kijkcijfers halen om zo veel mogelijk geld binnen te rijven.

Eén keer verwijst Luc Haekens schertsend naar zichzelf. Walter Molenaer zegt:

“‘Geef mij dan maar De dolle wereld, daar kan ik echt om lachen.’ De dolle wereld is een satirisch magazine op ZEVEN, dat gelijktijdig met Lena live wordt uitgezonden en waar een sterreporter de Vlaming op een geniale manier voor het lapje houdt.” (p. 112)

HipstamaticPhoto-567546431.762838.jpg

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s