De boer

“De boer is langsgekomen met een baby en moeder heeft slaag gekregen.”

Mijn grootvader vertelt. De overgrootvader van mijn kinderen, we noemen hem pepe, is 90 jaar, heeft geen waanideeën, lijdt niet aan beginnende dementie, heeft niet de collectie Vlaamse boerenfilms van zijn buurman herbekeken. Hij vertelt over kinderen krijgen, hoe dat er in zijn jeugd aan toe ging.

Zijn ouders waren binnenschippers. Ze trokken (met de hand!) het binnenschip over de rivieren. Meme en pepe zelf werkten hun hele leven in de textielfabrieken van Gent.

Meme vertelde ooit dat ze doodsbang was om een kind te krijgen, omdat ze als hoogzwanger jong meisje geen idee had langs waar dat kind uit haar lichaam ging komen. Pepe heeft niet alle geboortes van zijn kinderen meegemaakt. Mocht niet. De vader was toen niet welkom bij de bevalling.

Mijn grootvader had enkel broers. Eén van hen overleed aan TBC. Hij droeg hem in zijn armen toen hij stierf. Pepe zou later ook TBC krijgen, maar overleefde de ziekte. Zijn moeder kon niet aarden op het schip, zijn vader kon niet aarden op het land. Hij pleegde zelfmoord door zich op te hangen. Degene die hem vond, was mijn grootvader.

Nu zit hij in zijn zetel en vertelt over toen hij klein was.

Telkens als zijn moeder bevallen was van een kindje, moest er uitgelegd worden waarom de andere kinderen hun moeder niet te zien kregen, waarom ze haar bed niet uit kon, wat dat geschreeuw was geweest, waarom er bloed was. En vooral: waar die baby vandaan kwam.

De uitleg die de kinderen toen kregen was: “de boer is langsgekomen met een baby en moeder heeft slaag gekregen van de boer.”

En dat verklaarde dan alles.

De boer die tussen zijn koeien en zijn bieten, tussen de sla en de patatten, ook af en toe eens een baby kweekte. En moeder die slaag gekregen had als verklaring voor het bloed. Toen blijkbaar een valabele uitleg waarmee iedereen genoegen nam.

Vlaanderen, 80 jaar geleden.

Vandaag zijn er – god zij geprezen – de seksbijbels van Goedele Liekens. Ik had ze mijn opa graag cadeau gedaan. Voor zijn tiende verjaardag.

Een gedachte over “De boer

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s