Belg

Wij komen aan in het administratief centrum om blij gemutst onze baby aan te geven. Een belangrijk moment is aangebroken. Ons kindje zal verwelkomd worden als nieuwe burger van onze gemeente en ons land. De bevolking zal enthousiast juichend zijn komst op aarde vieren! Maar ook wel ingetogen fluisterend want hij slaapt.

Buiten schijnt de zon. Een zachte bries waait over ons hoofd als wij ons te voet naar het centrum begeven. Het is duidelijk: dit wordt een mooie dag.

Als we binnenkomen in het administratief centrum is het eerste wat ons opvalt de stralende glimlach van de administratieve bedienden van de gemeente, die meteen het belang van het moment aanvoelen en hun feestkostuum nog een laatste veegje geven alvorens de schouders op te richten en wuivend onze baby welkom te heten in hun prachtige en van symboliek beladen werkpaleis.

We mogen een nummertje nemen. Het geluk is met ons. We hebben nummer 145. Op de tweede verdieping in lokaal 224 bis aangekomen zien we meteen dat nummer 130 nu aan de beurt is, wat betekent dat er slechts 15 wachtenden vòòr ons zijn!

Trots planten wij onze kinderwagen en onszelf neer in de wachtzaal voor het lokaal. Tal van andere ouders wachten ook vol spanning tot ze binnen geroepen worden. Vreugdekreten van baby’s galmen door de ruimte, die voor de gelegenheid werd aangekleed met tal van folders en administratieve wetenswaardigheden.

Na amper 35 minuten wachten wordt ons nummertje afgeroepen en kunnen wij naar binnen, in een ruimte waar tientallen prachtige kindertekeningen ons tegemoet lachen.

De burgemeester is er niet vandaag, ook de schepen van bevolking en die van feestelijkheden hebben verstek moeten laten gaan, maar geen probleem! Zij worden vervangen door een administratief bediende die haar job met vreugde vervult.

Papieren worden ingevuld, ingescand, door de printer gehaald, opnieuw ingevuld, lijntjes worden aangestreept met fluostift, mappen worden gevuld en foto’s met lijm op formulieren gekleefd. Een ploeg van minstens vier mannen en vrouwen werkt koortsachtig om de administratieve integratie van onze versgeborene zo vlot mogelijk te doen verlopen.

En dan is het zover. Een laatste stempel wordt geplaatst en onze baby is nu officieel een legale Belg.

Buiten speelt een bedelaar met kerstmuts zijn eigen versie van een volstrekt onbekend kerstnummer op een verhakkeld accordeon. Hij krijgt van ons 2 euro in het voorbijgaan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s