De Show van Pinguïn

Ik word dringend in de hal gevraagd. “De Show van Pinguïn” gaat beginnen. Roos is drie en een half jaar oud.

Wie denkt dat je vandaag een kind kan stil houden met een knuffelbeer, twee Playmobil-mannekes en een hobbelpaard, heeft het verkeerd voor.

Mijn dochter heeft blokkendozen, een knalroze racefiets, een trampoline, een fake kinder-ipad, een opblaasbare koe en een speelauto. Ze heeft schilder-, knutsel- en boetseermateriaal waarmee ze de Taj Mahal in ware grootte kan nabouwen, een speelzolder, een prinses Elsa-kleed, een pop die kan plassen en meer knuffels dan de totale bevolking van Sint-Amandsberg.

Maar haar favoriete speelgoed is: een plastic pinguïn van anderhalve centimeter hoog die vorig jaar licht gehandicapt uit een driekoningentaart tevoorschijn kwam.

Wie denkt dat kinderen vandaag op een beduidend hoger intellectueel niveau staan dan vroeger, is mis. Wie denkt dat zij de toekomst van onze samenleving zullen uitbouwen op basis van logisch denken, pure wetenschap en de grondbeginselen van de filosofie, vergist zich. Zó hard. En hier komt de aap uit de mouw. Hier valt de droom in duigen. Op dit moment. Bij De Show van Pinguïn.

Roos staat rechtop voor de trap, afwisselend trots voor zich uitkijkend en licht in de war op zoek naar pinguïn.

Eerst roept ze luidkeels twee keer na elkaar: “Dames en heren, de Show van Pinguïn!”. Daarna komt ‘Roodkapje’ te voorschijn. “Ik ben Roodkapje!” (Roos zelf, gekleed in een groen kleedje, gele sokjes, geen spoor van een rood kapje op haar hoofd).

Vervolgens haalt ze twee balletjes uit haar portemonnee. “En dat zijn de koekjes!” Het publiek vermoedt dat de koekjes op het einde van de show als apotheose door pinguïn soldaat zullen worden gemaakt. Niets is minder waar.

Plotse duikt er een pluchen aapje op dat noch met de koekjes, noch met Roodkapje ook maar iets te maken heeft, laat staan met de pinguïn.

Er wordt nog een zakdoek opengespreid één trede hoger op de trap, “en hier is de speelplaats!”, waarna Roos het hele boeltje laat voor wat het is, parmantig richting keuken stapt en buiten in de zandbak gaat spelen.

Pinguïn zelf viel tijdens zijn hele show in geen velden of wegen te bespeuren.

Die tweede kleine zal zich hier geen moment vervelen.

3 gedachten over “De Show van Pinguïn

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s