Vroedvrouw for president!

Liefste Sint,

Graag wil ik een persoonlijke vroedvrouw, helemaal voor mijzelf.

Vroeger had ik geen idee waarvoor een vroedvrouw dient, wat haar job inhoudt, wat ze precies met bevallen te maken heeft, met welk stadium van het kinderen krijgen ze haar boterham verdient.

Ik kende enkel de mop van de Turkse vroedvrouw die ik best wel lachen vind, en die op het eerste gezicht niet racistisch is en op het tweede gezicht eigenlijk ook niet.

(De mop gaat zo: hoe heet een Turkse vroedvrouw? Voor het antwoord: zie onderaan*.)

Tot zover dus mijn kennis van de vroedvrouw.

Intussen – anderhalf kind later – one down, one to go – weet ik beter. De vroedvrouw is zonder enige twijfel het wonderlijkste wezen op aarde: zorgzaam, lief, geduldig, grappig, schattig, wetenschappelijk geschoold, oneindig behulpzaam en bloedstollend knap. Enfin, die van ons toch.

Ze is een bevallingsbijbel op benen. Ze weet precies hoeveel opening er is op momenten dat er opening moet zijn, ze duwt je in de auto richting ziekenhuis als er te bevallen valt en trekt je verse kleine dan ook nog eens met stevige hand ter wereld. En dat voor een concurrentiële prijs.

Waar vind je zo’n wonder? De vroedvrouw houdt zich op in een centrum waar ze met verschillende soortgenotes samenwoont en de hele dag praat over geheime vrouwendingen: over moedermelk en epidurale verdovingen en hormonen en over bomen in de natuur. En ook over herbruikbaar maandverband. Denk ik.

Ze is een schitterend mirakel van vrouwelijkheid. Een geschenk uit de hemel. Als god bestaat, dan is ze een vroedvrouw.

Je krijgt mij nooit meer een ziekenhuis binnen zònder. Om te bevallen bedoel ik, maar nu ik erover nadenk: vroedvrouwen mogen stilaan ook ingeschakeld worden voor appendix-operaties, ruggemergtransplantaties, hersenscans en licht tot zware verkoudheden.

Ik weet dus wat ik u moet vragen, lieve Sint.

De vroedvrouw for president!

*turkentrekker

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s